#Madrid –

Comunitatea Madrid păstrează aproximativ 23.000 de metri liniari de documente – aproximativ cinci milioane de rapoarte – în Arhiva Judiciară Teritorială (AJTC) situată pe strada González Dávila, în cartierul Villa de Vallecas al capitalei.

Ministrul Președinției, Justiției și Administrației Locale, Miguel Ángel García Martín, a evidențiat „valoarea incalculabilă a textelor salvate, bijuterii autentice ale istoriei juridice a Comunității Madrid care îi ajută pe cercetători să înțeleagă și să reconstruiască evenimente semnificative din regiunea noastră”. . De asemenea, el a reamintit „marele impuls pentru modernizarea și digitalizarea Justiției pe care Executivul regional îl realizează”.

Guvernul regional a dat undă verde în luna septembrie a anului trecut licitației pentru un nou contract, în valoare de 6,8 milioane de euro, pentru gestionarea documentației generate de cele peste 500 de dosare judiciare existente. Include digitizarea fondurilor centrului, proces care va începe la începutul anului 2024 și va dura doi ani cu scopul de a face informațiile mai accesibile locuitorilor din Madrid. Acesta va fi finanțat prin fonduri europene Generație următoare.

Printre toate aceste scrieri sunt unele de mare valoare. De exemplu, rezumatul complet al asasinarii președintelui Carrero Blanco la 20 decembrie 1973 de către gruparea teroristă ETA. Cea mai veche păstrată în facilități publice datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – în jurul anului 1860 –.

Fosta Arhivă Centrală a Administrației Justiției a fost inaugurată în 2003 la Getafe. S-a mutat în locația actuală în 2007 și și-a luat numele actual în 2015. Astăzi lucrează acolo șase tehnicieni care se ocupă de păstrarea dosarelor.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid păstrează aproximativ 23.000 de metri liniari de documente în Arhiva Judiciară Teritorială