#Madrid –

Comunitatea Madrid a început să monitorizeze peste 65.000 de hectare de păduri de pin din regiune pentru a detecta prezența omizii procesionare. Zonele cele mai afectate de această insectă sunt, în primul rând, cele ale lui Pinus pinaster, de la poalele Sierra de Guadarrama, și Pinus halepensis, aflat în estul și sud-estul Madridului.

Corpul Agenților Silvici Autonomi (CAF), însărcinat cu revizuirea și evaluarea prezenței acestei specii pentru a controla răspândirea ei, a înregistrat mai multe buzunare în acest an în zonele înalte de Pinus sylvestris, din cauza absenței temperaturilor scăzute în această iarnă. Munca acestor profesioniști constă în completarea unor formulare pentru a determina situația acestor lepidoptere într-o zonă definită și a verifica dacă trebuie luate măsuri precum aplicarea de insecticide, instalarea de capcane cu feromoni sau alte acțiuni pentru eliminarea acestora.

Cel cunoscut în termeni entomologici ca Thaumetopoea pityocampa A cunoscut o creștere a populației în ultimii ani datorită toamnelor calde și uscate, care le sunt foarte favorabile. Sunt capabili să provoace pagube mari maselor de pădure, favorizând apariția altor dăunători și reducând vigoarea copacilor, făcându-i mai sensibili la incendii. În plus, pot dăuna sănătății animalelor de companie precum câinii, care pot suferi leziuni severe ale limbii (necroză) și, în unele cazuri, chiar moartea, atunci când se află în medii urbane precum parcuri și grădini.

Aceste larve trăiesc în buzunare situate în pini, cu frunzele cărora se hrănesc. În lunile de iarnă și începutul primăverii se nasc primele cuiburi și încep să se vadă la capetele ramurilor. Când condițiile meteo sunt favorabile, coboară la pământ să se îngroape, formând un fel de procesiune, de unde și originea numelui. Vara, vor completa metamorfoza transformându-se în fluturi și reproducându-se.

Recomandări către populație

Corpul Agentilor Silvici din Comunitatea Madrid ofera o serie de recomandari populatiei, pentru a evita eventualele daune aduse sanatatii acestora si a animalelor de companie. Astfel, este indicat să evitați orice contact cu cuiburile și omizile, deoarece firele lor de păr înțepătoare, care pot fi purtate chiar de vânt, ar putea provoca reacții alergice la nivelul pielii. Dacă este grav, trebuie să sunați la numărul de urgență 112 sau să mergeți la un centru de sănătate.

Ar trebui să evitați să mergeți pe sub sau lângă pinii afectați, iar dacă mergeți prin aceste zone, acoperiți-vă cea mai mare parte a corpului, purtați o pălărie și ochelari și evitați să vă frecați ochii. Dacă ați avut contact, este indicat să faceți duș și să vă spălați capul cât mai curând posibil, precum și îmbrăcămintea folosită.

Copiii ar trebui să fie reținuți de adulți pentru a-i împiedica să atingă aceste insecte. În cazul animalelor de companie, este foarte periculos ca aceștia să intre în contact cu aceste lepidoptere și, mai ales, să le ingereze, deoarece pot provoca daune grave animalului. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să solicitați imediat asistență veterinară.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid monitorizează peste 65.000 de hectare de păduri de pini din regiune pentru a detecta prezența omizii procesionare