Comunitatea Madrid a lansat în Unitatea de Terapie Intensivă (UTI) a Spitalului Public Universitar de Sud-Est, din Arganda del Rey, un program de pionierat de călătorii în străinătate pentru pacienții lor . Inițiativa regională de sănătate publică, denumită #paseosquecuran, este inclusă în Planul de Umanizare al serviciului de Medicină Intensivă, și are ca scop creșterea stării de bine a persoanelor internate cu șederi prelungite și prevenirea sindromului confuzional acut asociat cu boală critică. La fel, acest tip de activitate accelerează recuperarea și reduce sindromul de terapie post-intensivă.

Pentru a-l dezvolta, echipa medicală a acestui centru de sănătate publică trebuie să evalueze în ședința clinică zilnică necesitatea de a transporta ies la plimbare cu persoanele admise, care sunt informate in prealabil si se respecta decizia lor de a pleca sau nu. Dacă da, se anunță familia pentru a-i putea însoți ori de câte ori este posibil, iar posibilitatea ca aceștia să vină cu animale de companie se cântărește individual.

Durata ieșirii este estimată în funcție de conditiile si starea fiecaruia. În orice caz, aceștia vor fi întotdeauna însoțiți de cel puțin doi membri ai echipei, pe lângă personalul pentru Transport Intern și Management Auxiliar (TIGA) și, cu puține excepții, medicul responsabil va face întotdeauna parte din aceasta.

Pacientul se deplasează în propriul pat sau pe scaun, în funcție de caracteristicile bolii și nevoile sale, și pleacă cu materialul precis pentru a avea cea mai mare siguranță posibilă: oxigenul cilindru, sac de ventilație/resuscitare, trusă de susținere a vieții sau monitor de transport, printre alte instrumente.

Se efectuează de preferință într-o zonă limitată a Spitalului public din Sud-Est, precum zona din spate, unde se pot asigura mobilitate și intimitate, precum și acces facil pentru familie. Este un spatiu mare deschis unde se simte soarele, briza, lumina naturala directa sau muntele care inconjoara centrul, toate in afara activitatii zilnice a facilitatii.

Umanizarea si in UTI

Activitatea #healingwalks Este inclusă în Programul de Umanizare al serviciului de Medicină Intensivă, care le consideră ca un tratament sau îngrijire în plus, de aceeași importanță ca oricare altul prestat acolo. Ca beneficiu suplimentar, ieșirile programate permit prelungirea vizitelor în familie într-un mediu sigur și relaxat și facilitează, dacă pacientul dorește, contactul controlat cu animalele de companie.

Sunt indicați în special în sejururi prelungite în UTI care depășesc două săptămâni, deși se analizează și individual șederii mai scurte, precum și în cazurile de risc de sindrom confuzional la internare sau pe durata șederii în această Unitate.

În plus, pentru lucrători și familii, acestea servesc la creșterea colaborării și a încrederii între ei. Satisfacția în rândul personalului este, de asemenea, crescută și incidența oboselii de compasiune este redusă.

Admiterea într-o Secție de Terapie Intensivă reprezintă o întrerupere bruscă și totală de viața de zi cu zi. Atrage după sine pierderea stimulării senzoriale și a contactului cu exteriorul, lucru care, împreună cu modificările ritmului circadian la pacienții critici, sunt luate ca factori de risc pentru dezvoltarea sindromului confuzional acut asociat cu acest tip de pacient.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid lansează excursii în străinătate pentru pacienții din secția de terapie intensivă a Spitalului Public de Sud-Est