#Madrid –

Consiliul Guvernatorilor a autorizat astăzi să licitați noul Acord-cadru pentru furnizarea de servicii de îngrijire pentru adulții cu dizabilități afectați de Tulburări din Spectrul Autismului (ASD). Suma ajunge la 74,7 milioane de euro, sumă care va finanța maximum 450 de locuri gratuite pentru utilizatorii săi în următorii patru ani, ceea ce reprezintă o creștere de 31% față de cele incluse în acordul actual.

Destinatarii sunt persoane cu vârsta peste 18 ani, cărora li se oferă sprijinul de care au nevoie pentru a-și satisface nevoile sociale și pentru a-și promova autonomia și integrarea socială și profesională în resurse rezidențiale cu îngrijire de zi și Centre de zi.

Astfel, resedintele ofera cazare, masa, asistenta de specialitate, ingrijire personala, abilitare sociala si ingrijire de reabilitare care vizeaza mentinerea, dobandirea si dezvoltarea capacitatilor acestora. Aceste resurse vor finanța maximum 200 de locuri cu un preț zilnic pentru Administrație de 141,49 euro, cu 10% mai mare decât cel stabilit în actualul acord (128,58 euro).

La rândul lor, Centrele de Zi au aceleași caracteristici de îngrijire ca și reședințele, dar în timpul zilei, și funcționează ca resurse de proximitate care permit menținerea utilizatorului în mediul familial și comunitar. Aceștia adaugă maximum 250 de locuri și prețul lor zilnic a crescut cu 12,7%, trecând de la actualul 75,10 euro la 84,66 euro.

În premiile derivate din prezentul Acord-cadru vor prevala criteriile de calitate asupra ofertei economice, ceea ce va permite promovarea unor programe de terapie inovatoare (hidroterapie, muzicterapie…) adaptate caracteristicilor fiecărui utilizator, instalarea de camere senzoriale sau instruirea rudelor în îngrijirea personală a rudelor lor.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid investește 75 de milioane în îngrijirea specializată pentru persoanele cu tulburare de spectru autist