#Madrid –

Comunitatea Madrid a început deja lucrările la construcția noului Centru specializat de îngrijire de zi pentru scleroza laterală amiotrofică (ALS), care va fi amplasat în pavilionul 1 al Spitalului public Enfermera Isabel Zendal din capitală și va începe să funcționeze luna viitoare. din aprilie.

Executivul regional a investit 1,2 milioane de euro pentru condiționarea acestuia, care va fi primul de acest fel din toată Spania, care va acoperi nevoile zilnice ale celor afectați de această boală și ale îngrijitorilor acestora, oferind în același timp servicii specializate în ambulatoriu. Portofoliul său de servicii include îngrijire medicală, asistență medicală și psihologică, Fizioterapie, Logopedie și Terapie ocupațională. Dotările sale vor asigura îngrijirea și confortul bolnavilor la maximum.

Va avea, de asemenea, un serviciu de mese asistate, o sală de sport și o bancă de ajutoare tehnice, precum tablete sau bastone adaptate cu posibilitate de împrumut pentru pacienți. Toate acestea cu scopul de a menține cel mai bun nivel posibil de autonomie personală și de a facilita răgazul și echilibrul dintre viața profesională și viața personală pentru îngrijitori.

Această nouă resursă de sănătate publică va oferi, de asemenea, pregătirea necesară acestor îngrijitori principali, membrilor familiei și/sau profesioniștilor în utilizarea dispozitivelor de sprijin și gestionarea suporturilor clinice care compensează pierderea funcției, cum ar fi aparatele respiratorii, gastrostomiile, aspirația de secreții. sau asistenți pentru tuse.

Spații deschise și umanizate

Datorită flexibilității și posibilităților acestui centru, lucrările se desfășoară în termenele planificate, iar se lucrează pe o suprafață de 1.400 mp pe care se construiește o zonă de recepție și administrare, săli de Kinetoterapie și Terapie. Ocupațional, consultații, spital de zi, sală de sport, zonă de familie, sala de mese sau banca de asistență tehnică, printre altele.

Această construcție este întreprinsă dintr-o abordare de umanizare, pentru a oferi pacienților cu SLA un mediu sigur, accesibil, confortabil și adaptat nevoilor acestora, ținând cont de faptul că percepția unui mediu adecvat are efecte calmante și chiar terapeutice. Din acest motiv, această lucrare include aspecte precum confortul acustic și senzorial (iluminat adecvat, intimitate sau priveliști cu elemente naturale) și un design incluziv pentru toți oamenii, cu spații deschise și spațioase, precum și pe deplin accesibile.

Viitoarea Rețea ALS

Acest nou complex de sănătate publică din Madrid va fi integrat în viitoarea REȚEA ELA, formată din cele cinci unități spitalicești din regiune (distribuite între 12 de Octubre, Clínico San Carlos, La Paz, Infanta Elena de Valdemoro și Rey Juan Carlos de Móstoles). ), precum și viitorul Centru Rezidențial de Sănătate Puerta Hierro, care va deveni primul din lume cu caracteristicile sale pentru această patologie.

Pentru dezvoltarea acestor proiecte, administrația regională a contat pe experți SLA din diferite categorii profesionale și persoane afectate, prin diferite entități și asociații de pacienți. Scleroza laterală amiotrofică este o boală neurodegenerativă care afectează în principal adulții. În Comunitatea Madrid sunt în prezent aproximativ 600 de cazuri, iar la nivel național, în jur de 4.500.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid începe lucrările la Centrul de îngrijire de zi pentru pacienții cu SLA de la Spitalul de Asistente Isabel Zendal