#Madrid –

Comunitatea Madrid găzduiește expoziția Ultimele zile ale lui Tartesus, prima din Spania pentru această civilizație, care poate fi vizitată gratuit până pe 24 septembrie la Muzeul Arheologic și Paleontologic regional din Alcalá de Henares. Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, a subliniat astăzi, la inaugurarea sa, importanța unei expoziții cu care „Muzeul continuă să demonstreze că este o referință națională din punct de vedere științific și pentru diseminarea trecutului nostru” .

Galeria reunește 230 de piese de la nouă instituții: Institutul Valencia de Don Juan; Muzeele Arheologice Naționale și Provinciale din Badajoz; și Muzeele din Cáceres, Cádiz, Huelva, orașul Carmona, Santa Cruz și Muzeul Național de Arheologie (Lisabona). Oferă pentru prima dată o privire cuprinzătoare asupra Tartesusului, o cultură învăluită încă din cele mai vechi timpuri într-un halou de mister datorită viziunii legendare transmise de greci, care au identificat-o drept sfârșitul lumii cunoscute la care Hercule a mers pentru a realiza zecime din locurile lor de muncă.

Cu toate acestea, ultimele descoperiri arheologice au permis o cunoaștere mai exactă a realității istorice a acestei civilizații care a început să se formeze în sud-vestul Peninsulei Iberice în jurul secolului al VIII-lea î.Hr. până la sfârșitul ei în secolul al VI-lea î.Hr. Este tocmai această perioadă de ultim. splendoare la care face aluzie titlul spectacolului.

Relațiile lor cu fenicienii și grecii au transformat modul de viață al acestor popoare iberice, situate în zona râurilor Guadalquivir (numit anterior Tartessos) și Guadiana, dotând arta și cultura lor cu o personalitate fascinantă.

Al treilea paragraf, formarea tartesusului, reflectă trăsăturile culturale și materiale care au definit perioada anterioară apariției sale, într-una numită Epoca Bronzului Atlanticului Final, caracterizată prin marile comori de aur. Al patrulea, Tartesso, noi frontierese concentrează asupra sfârșitului acestei civilizații pe la mijlocul secolului al VI-lea î.Hr., o ultimă decadență care, în mod paradoxal, a servit la punerea în valoare a zonei Guadianei, dovadă fiind exuberanța arhitecturii acesteia, bogăția bunurilor funerare găsite și prezența de obiecte nepublicate până acum şi importate dintr-o bună parte a Mediteranei.

Situl caselor Turuñuelo

Ultimele zile ale lui Tartesus Se încheie cu o experiență unică pentru vizitator, care va putea intra în reconstrucția la scară 1:1 a curții sitului Casas del Turuñuelo (Badajoz), un templu palațial din Valea Guadiana prezidat de o scară monumentală și în căruia i s-a găsit un sacrificiu colosal de peste patruzeci de cai.

În completare, au fost publicate două cataloage. Primul dintre ele, de aproape 400 de pagini, este alcătuit din 19 articole scrise de specialiști de o autoritate științifică recunoscută care și-au dedicat o bună parte din cercetările lor studiului lui Tartesus. Pe lângă abordarea unor chestiuni neacoperite în expoziție, fiecare dintre ei își apără propriile postulate, ceea ce îmbogățește discursul și arată disparitatea de opinii care există încă asupra unor aspecte ale culturii tartese și îi invită să-și aprofundeze în continuare cercetările. Cel de-al doilea conține textele eșantionului, precum și cele 230 de dosare de catalog ale tuturor lucrărilor expuse.

Expoziția poate fi vizitată în timpul programului obișnuit al Muzeului și cu tururi ghidate în weekend și de sărbători la diferite ore (sâmbăta la 12:00, 1:00, 16:00 și 17:00; duminica și de sărbători la 12:00:00:00). și 13:00), în ambele cazuri gratuit. În plus, este programat să aibă loc începând cu luna mai un ciclu de conferințe informative despre această civilizație antică susținute de diverși experți în domeniu.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid inaugurează prima expoziție majoră care dezvăluie istoria civilizației Tartesiane