Comunitatea Madrid a prezentat astăzi -în Sala Canal de Isabel II a capitalei- expoziția The Invisible Thread, dedicată renumitului designer spaniol Sybilla. Acesta este cel mai mare lucru realizat până în prezent asupra operei acestui creator, o acoperă 10 ani de experiență și include mai mult de 80 piese, inclusiv articole de îmbrăcăminte, fotografii și obiecte de arhivă. Poate fi vizitat până la 10 ianuarie 2023, cu intrare liberă.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, a participat la deschiderea expoziţia s-a concentrat pe această croitorie, considerată de mulţi specialişti ca fiind cea mai remarcabilă figură a modei spaniole de la Cristóbal Balenciaga. De altfel, consilierul a lăudat „cariera creativă a Sybilla, care a reușit să-și înfășoare opera într-o aură magică și poetică, cu o mare tehnică în folosirea țesăturilor care o ridică la categoria marilor nume din istoria acestei discipline” .

Guriat de Laura Cerrato Mera, are unele 40 seturi de îmbrăcăminte și alte 80 documente, inclusiv fotografii, reviste, rapoarte de presă și alte obiecte de arhivă. Mai mult de 160 lucrări care cufundă publicul în universul Sybilla prin cele cinci secțiuni în care articulează: Firul care țese, Firul care țese, Firul de complot, Firul timpului și Un fir de voce .

Primele trei secțiuni expun toate piesele vestimentare din expoziție, printre care se numără cele mai emblematice rochii ale sale. Ele prezintă și aprofundează acele coduri care, deși mutabile, o însoțesc pe creatoare de-a lungul carierei sale: folosirea unor țesături din ce în ce mai nobile și marea măiestrie a tehnicii, care dau naștere unei unice, armonice și în mare armonie cu natura.

A patra secțiune, Firul timpului, dezvăluie fascinanta sa călătorie profesională prin diverse documente. O selecție de decupaje de presă, reviste și fotografii arată interesul său pentru a spune povești cu creațiile sale. Din acest motiv, colaborarea cu fotografi și designeri grafici a fost întotdeauna de o importanță vitală pentru Sybilla, lucru care a determinat-o să lucreze cu artiști precum Ouka Lele, Pepe Lamarca, Stèphane Sednaouí, Félix Valiente, Juan Gatti sau Javier Vallhonrat.

În sfârșit, publicul se va putea bucura de Un fir de voce, un videoclip documentar proiectat la ultimul etaj al Sala Canal, care se adâncește în universul creativ al designerului.

Expoziția are o program paralel de activități precum tururi ghidate individuale și de grup și întâlniri cu curatorul. În plus, Comunitatea Madrid, în colaborare cu Ediciones El Viso, a publicat un catalog al expoziției care include texte ale însăși Sybilla; Laura Cerrado; Valerie Steele, director al Museum of Fashion Institute of Technology din New York; și Luis Arias, director al firmei Sybilla.

Despre Sybilla

Sybilla Sorondo Mielżyńska (90), deși s-a născut la New York și este fiica unui tată argentinian și a unei mame poloneze, se consideră spaniolă, din Madrid și din Mallorca prin adopție. Talentul și geniul ei au făcut-o demnă de recunoașteri precum Premiul Balenciaga, Premiul pentru Cultură al Comunității Madrid, Premiul Național de Design și Medalia de Aur pentru Meritul în Arte Plastice, printre multe altele.

Cariera sa a început în anii 80 la Madrid, ca parte a mișcării cunoscute ca La Movida madrileña . Opera sa reprezintă sosirea postmodernității în domeniul designului în Spania. La finalul lui 80 semnează contracte cu Italia și Japonia, făcând saltul către moda internațională. La 90, în timp ce se retrage de pe podiumuri, lansează o a doua linie, mai tinerească, Jocomomola , ca precum și Sybilla Noche și Sybilla Novias.

Capacitatea ei creativă iese din domeniul modei pentru a participa la tot felul de proiecte legate de design: lenjerie de pat, lumânări, articole de uz casnic etc. . În 2000 se îndepărtează de moda occidentală, pentru a reapărea în deceniul

cu o propunere utopică pentru lumea modei a momentului. Până în prezent, continuă să prezinte colecții în Japonia, unde are mai mult de 80 puncte de vânzare.

Mai multe informații la www.comunidad.madrid/activities/2000/exhibition-sybilla-invisible-thread