#Madrid –

Comunitatea Madrid estimează prejudiciul adus infrastructurii și serviciilor regionale afectate de DANA la 58,5 milioane de euro, așa cum se detaliază în raportul pe care Ministerul Președinției, Justiției și Internelor l-a transmis Delegației Guvernului la Madrid. Acest lucru a fost raportat de consilierul acestui departament regional, Miguel Ángel García Martín, care împreună cu consilierul pentru Educație, Știință și Universități, Emilio Viciana, a vizitat astăzi zona și școala San Dámaso de Villamanta unde guvernul regional investește 563.000 de euro. pentru lucrari de reparatii.

García Martín a subliniat că cele mai deteriorate infrastructuri sunt cele legate de drumurile rețelei regionale, care reprezintă peste 77% din costul acțiunilor. În acest sens, dosarele de urgență corespunzătoare au fost deja întreprinse pe 7 drumuri, reconstrucția a 3 poduri prăbușite și alte 9 construcții cu defecte, în care administrația regională investește 42 de milioane.

Au fost incluse și acțiunile de urgență pe care le desfășoară Comunitatea Madrid pentru a reveni la normalitate în municipalitățile afectate (Aldea del Fresno, Villamanta, El Álamo, Villanueva de Perales, Villamantilla, Navalagamella și Villa del Prado) și care se ridică la 163. Aceste sarcini au un buget de 10 milioane de euro activat din Fondul de Rezervă supramunicipal al Programului Regional de Investiții (PIR) pentru probleme urgente.

„Vreau să mulțumesc operatorilor, tehnicienilor, vecinilor, voluntarilor și primarilor pentru toată munca pe care o depun pentru a reveni cât mai curând la normalitate în aceste municipalități din sud-vest afectate de DANA. Îmbunătățirile pe care le-am observat sunt o realitate datorită acțiunii rapide a Comunității Madrid și a coordonării dintre administrații. Din acest motiv, vreau să ne ratifice angajamentul și până când toate serviciile vor fi restabilite în zonă nu vom pleca de aici”, a spus García Martín.

Prioritatea a fost degajarea drumurilor publice pentru a facilita circulația persoanelor și a mașinilor; stabilizarea și protecția zonelor de trafic și a zonelor periculoase pentru a garanta siguranța rezidenților; verificarea funcționării serviciilor publice și curățarea definitivă a străzilor.

În puțin peste zece zile, au fost curățați 20,5 kilometri de străzi și 475 de canale de scurgere; au îndepărtat 2.390,40 tone de noroi și 5.200 de metri cubi de bunuri; a asigurat 588.000 litri de apă nepotabilă pentru spălarea și curățarea de bază a rezidenților. De asemenea, au reparat 6,5 kilometri de drumuri și au îndepărtat 30 de metri cubi de sedimente de pământ din acestea și au eliminat doline pe 300 de metri liniari de drumuri.

Aceste sarcini sunt îndeplinite de companiile publice Planifica Madrid și Tragsa și participă peste o sută de profesioniști și 80 de echipe de construcții, mașini și vehicule.

Toți elevii din sud-vest, școlarizați

La rândul său, consilierul Viciana a subliniat că administrația regională a luat măsurile necesare pentru a garanta că toți elevii ale căror centre de învățământ au fost afectate de ploile abundente ale DANA își pot continua cursurile în mod normal.

În cazul Villamanta, toți copiii continuă în sălile de clasă obișnuite cât timp se desfășoară aceste lucrări. În momentul de față, la școala publică San Dámaso, a fost revizuită instalația electrică, a fost schimbată centrala din pavilionul Infant, iar vopsitoria și tâmplăria au fost revizuite. Vara viitoare, în perioada vacanței, se vor efectua și restul acțiunilor necesare pentru a se asigura că acesta este în perfectă stare.

Pe de altă parte, elevii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial din urbanizările Caravan Garden și Rincón de Picadas, din Aldea del Fresno, sunt transportați la școlile și institutele obișnuite folosind un serviciu de transport de pasageri.

Pentru restul ESO din acest oraș, și în timp ce căile de comunicație sunt reconstruite, în birourile municipale au fost amenajate mai multe săli de clasă și au fost trimiși patru profesori să-i asiste în mod excepțional (una în domeniul sociolingvistic, alta în domeniul sociolingvistic). domeniul științific-tehnologic și două pentru restul disciplinelor).

Studenții de bacalaureat și de formare profesională din același oraș pot continua să acceseze institutul lor, IES Carmen Martín Gaite de Navalcarnero, cu transportul urban. Ministerul Educației, Științei și Universităților a cerut centrului să își flexibilizeze orele de intrare și de ieșire pentru a oferi mai multe facilități familiilor.

În sfârșit, pentru elevii din Învățământul Special au fost amenajate săli de clasă în dotări municipale de la școala publică Nuestra Señora de Fátima -Aldea del Fresno- și la școala publică Nuestra Señora de la Poveda -Villa del Prado-.

Pe de altă parte, Comunitatea Madrid a mutat studenții IES Complutense -Alcalá de Henares- în alte centre, care nu și-au putut deschide porțile la începutul cursului din cauza efectelor ploilor intense. După ce au evaluat prejudiciul suferit, tehnicienii au decis ca, cât vor dura lucrările de reparație la proprietate, elevii lor să se mute în alte unități educaționale și sportive din apropiere din oraș.

Astfel, cei din anul 1 și 2 ESO merg la școala publică Juan de Austria, în timp ce cei din anul 3 își fac cursurile la școala publică Miguel Hernández și cei din anul 4 la școala publică Nuestra Señora del Val. În plus, studenții de bacalaureat din timpul zilei se mută la Ciudad Deportiva el Val, iar studenții de bacalaureat de noapte se mută la IES Antonio Machado.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid estimează pagubele cauzate de DANA infrastructurii și serviciilor regionale la 58,5 milioane