Comunitatea Madrid a dezvoltat un nou material pentru a realiza împotriva dăunătorilor agricoli și a numerarului în podgorii prin Institutul său de Studii Avansate IMDEA Energie. Este o nouă clasă de polimeri porosi de coordonare sau MOF (pentru acronimul său în engleză Metal-Organic Frameworks) cu mari avantaje, deoarece pot adăposti simultan diferite substanțe agrochimice în interior sau pot fi modificate pentru a obține proprietățile dorite, Cum să sporești aderența la plantă.

În special, compusul se bazează pe doi precursori activi: un erbicid de origine naturală ( glufosinat ) și cuprul, recunoscut ca nutrient și pentru activitatea sa antibacteriană. În cadrul studiului IMDEA Energy, rezultatele au arătat că este eficient în prevenirea infecțiilor la plante (Staphylococcus aureus și Escherichia coli) și că este capabil să usuce buruiana Raphanus sativus, o specie invazivă în culturile de fructe de pădure, în opt zile și viță de vie.

La fel, este stabil în apă, o caracteristică determinantă și foarte pozitivă deoarece pesticidele sunt de obicei pulverizate sub formă de soluție apoasă. Prin urmare, se dovedește a fi o strategie promițătoare pentru eliberarea eficientă a agrochimicelor, deschizând noi căi de aplicare a acestora în acest sector într-un mod sigur și eficient.

. )Utilizarea excesivă a îngrășămintelor și pesticidelor deteriorează calitatea ecosistemelor, ceea ce afectează sănătatea publică și chiar duce la apariția de noi tulpini rezistente. Strategii mai durabile, cum ar fi cele realizate de Unitatea de Materiale Poroase Avansate în colaborare cu Universitatea din Granada, urmăresc reducerea cantității de substanțe agrochimice necesare pentru a garanta protecția și creșterea culturilor.