#Madrid –

Comunitatea Madrid deschide noi căi în proiectarea medicamentelor pentru tratamentul bolilor gastro-intestinale, cum ar fi cancerul de colon și boala Crohn. Institutul de Studii Avansate din Madrid (IMDEA) Food lucrează la analiza moleculelor din intestinul uman folosind un model de învățare automată care permite dezvoltarea de medicamente și suplimente alimentare cu niveluri mai scăzute de toxicitate pentru organism, acționând local.

Acest studiu realizat de Unitatea de Biostatistică și Bioinformatică, condusă de dr. Gonzalo Colmenarejo, a avut ca rezultat crearea unui model de chimiformă care facilitează proiectarea moleculelor capabile să moduleze funcționarea metaboliților – substanțele produse de organism – și a microbiotei prezente. în multiple procese biologice critice. Aceste componente apar alterate la pacientii cu colita ulcerativa, boala Crohn, diverticulita sau cancer de colon.

Folosind instrumente de chimioformatică și știința datelor, cercetătorii au analizat aproape 6.000 de substanțe intestinale și le-au legat la o bază de date de 1.400 de medicamente orale care sunt distribuite prin fluxul sanguin și ajung în întregul organism. În acest fel, ei au găsit modele structurale și fizico-chimice foarte diferite care, atunci când sunt aplicate moleculelor noi, ar permite ca efectele lor secundare să fie reduse dacă ar rămâne în intestin.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid deschide noi căi în medicamentele mai puțin toxice împotriva cancerului de colon și a bolii Crohn