#Madrid –

Comunitatea Madrid dedică o expoziție depopulării lumii rurale prin mai mult de 65 de instantanee realizate de fotograful José Manuel Navia. Sub titlul de Alma Tierra, include imagini din 26 de regiuni spaniole, printre care se numără Sierra Norte din Madrid, și poate fi vizitată la Centrul Regional de Științe Umaniste din La Cabrera până pe 1 octombrie, cu intrare gratuită.

Expoziția, care face parte din programul oficial PHotoEspaña și este organizată în colaborare cu Acción Cultural Española, face parte dintr-o călătorie fotografică care a condus Navia să exploreze diferite regiuni naturale care sunt deosebit de importante pentru a arăta criza demografică. O călătorie prin așa-numitul Spania s-a golit care, în cuvintele autoarei, este mai degrabă un teritoriu care nu este gol, ci plin de cultură, moștenire și cunoștințe tradiționale.

Acest tur geopoetic și vizual se bazează pe un proiect inițial de aproximativ 60 de imagini care, pentru această expoziție, a fost extins cu altele de nouă creație. În acest sens, în suflet pământ Apar 25 de teritorii: de la La Bureba din Burgos până la Campo de Montiel din Ciudad Real, trecând prin Campo de Aliste din Zamora, Maestrazgo (între Teruel și Castellón) sau Tierra de Trujillo din Cáceres. La acestea se adaugă, mai ales pentru această ocazie, zona Sierra Norte de Madrid, cu imagini cu Hayedo de Montejo, Puebla de la Sierra sau Madarcos, printre alte locuri.

Un set de fotografii realizate pe teren și o lucrare de arhivă, pe care autorul nu le conceptualizează ca o plângere sau o căutare de soluții la depopularea rurală, ci ca o lucrare de creație care oferă o viziune personală asupra acestor teritorii și a trecerii timpului. , ca o modalitate de a-și revaloriza cultura și modul de viață. Linia estetică a acestui proiect este marcată de patru constante în cariera lui Navia: naturalețea, distanța, luminile slabe și nostalgia.

O privire lirică asupra lumii rurale și țărănești

Expoziția își afundă rădăcinile în lumea rurală. În cazul Spaniei, fotografi naționali și internaționali au fost atrași să surprindă esența acesteia, de la Jean Laurent la José Ortiz Echagüe, inclusiv Otto Wunderlich, Antonio Passaporte, Margaret de Michaelis, Eugene Smith, Nicolás Muller, Virxilio Viéitez, Piedad Isla, Cristina. García Rodero sau Carlos Flórez.

Lor li se alătură José Manuel Navia cu acest proiect, caracterizat de o privire cu care pare să asista la sfârşitul culturii rurale, surprinzând în acelaşi timp esenţa mediului ţărănesc cu un lirism profund. Un omagiu adus oamenilor care, cu energie, resemnare sau entuziasm, rezistă și luptă în fiecare zi pentru a popula o lume care dispare.

În plus, expoziția are o puternică componentă literară, care nu este prezentă doar în textul catalogului (scris de Julio Llamazares, autor ploaie galbenă), dar și în citatele abundente ale unor autori precum Unamuno, Machado sau Caro Baroja, la gândurile și reflecțiile protagoniștilor instantaneelor ​​sau reflecțiile lui Navia însuși.

Despre Jose Manuel Navia

José Manuel Navia (Madrid, 1957) este considerat unul dintre cei mai importanți fotografi documentarist din țară, creator al unui limbaj și al unei priviri unice.

A primit, printre altele, Premiul FotoPress (1987, 1989, 1990 și 1991) la diferite categorii, Premiul Godó Fotojurnalism (1999), Premiul Imagen 2006 al Societății Geografice Spaniole și Premiul Piedad Isla în 2021. Lucrările sale pot fi găsite în colecțiile Muzeului Municipal de Artă Contemporană din Madrid, Colecția Comunității Madrid, Colecția Academiei Regale de Arte Frumoase din San Fernando, Muzeul Marugame Hirai din Japonia, Colecția de Fotografie a Consiliul Local din Alcobendas sau Fundația Antonio Pérez de Cuenca, printre altele.

Mai multe informatii www.comunidad.madrid/actividades/2023/exposicion-photoespana-alma-tierra-jose-manuel-navia

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid dedică o expoziție lumii rurale și depopulării acesteia prin fotografia lui Jose Manuel Navia