#Madrid –

Comunitatea Madrid prezintă expoziția Los clásicos en las pantallas (1975-2022), care acoperă adaptările realizate pentru film sau televiziune ale clasicilor teatrului din Epoca de Aur, putând fi acum vizitată gratuit la Muzeul Casei Lope de Vega în capitală, până la 1 octombrie.

Curator de Alba Carmona și Guillermo López, reia călătoria începută cu Câteva clasici… din filme! Teatrul Epocii de Aur pe pânza de argint (1914-1975), care a avut loc în același loc în 2021. În acest nou proiect, publicul poate afla despre versiunile pieselor spaniole din secolul al XVII-lea care au fost reprezentate pe ecrane, din 1975 până în prezent. Un moment în care așa-numitul comedie nouă iar dramaturgii săi au făcut saltul de la cinema la televiziune, iar mai târziu la platforme și rețele sociale precum Netflix, Twitter și Instagram.

Expoziția prezintă o călătorie cronologică de la primele adaptări ale comediei de aur pentru televiziunea spaniolă până la campania de promovare a turismului din Comunitatea Valenciană din 2022 în care este recreat popularul sonet lopesco. leșin, îndrăznește, fii furios. Prin această călătorie incitantă de aproape 50 de ani, publicul va putea percepe modul în care realizatorii de film au abordat marile texte ale barocului dintr-o perspectivă diferită de cea din anii precedenți, contribuind la faptul că noua comedie a devenit un obiect cultural. și divertisment.

Turneul începe imediat după premiera lui Cel mai bun primar, regele (1974) de Rafael Gil, cu o atenție deosebită pentru supraviețuirea clasicilor pe micul ecran la latitudini atât de îndepărtate precum Spania Tranziției și Rusia ultimilor ani ai Uniunii Sovietice. Expoziția se aprofundează apoi în versiunile de film și televiziune ale operelor lui Calderón de la Barca, Lope de Vega sau Agustín Moreto, precum Extaz (1995), de Mariano Barroso, Doamna silly (2006) de Manuel Iborra or Less e mai mult (2000) de Pascal Jongen.

În această călătorie cronologică există loc pentru momente atât de relevante din istoria cinematografiei și televiziunii spaniole precum filmul Câinele din ieslede Pilar Miró (1996), sau serialul Ministerul Timpuluiunde figura lui Lope de Vega a atins o popularitate nemaivăzută în ultimele decenii.

Expoziția culminează cu o secțiune monografică despre figura lui Lope în lumea audiovizualului. Din 2010, prezența sa a marcat cinematograful, televiziunea, rețelele sociale și chiar publicitatea. Pe de o parte, ca autor al lucrărilor care apar pe micul și marele ecran și, pe de altă parte, ca personaj istoric și fictiv a cărui viață plină de evenimente a inspirat mulți creatori din lumea audiovizualului. Din iubirile lor de tineret, în film lope (2010) de Andrucha Waddington sau în serie Ministerul timpuluichiar și episoade literare din viața lui, ca în film Cervantes împotriva lui Lope (2016), de Manuel Huerga.

De asemenea, prezintă o selecție de proiecții, postere de film, fotocromuri, fotografii, costume, costume, decupaje de presă și broșuri promoționale. Diversitatea cinematografiei ca artă și ca fenomen social este evidențiată de proveniența pieselor expuse, aparținând unui număr bun de colecții private sau creatori de conținut pe rețelele de socializare, precum și diverse instituții și producători de film, precum Arhivele Academiei de Cinema, Centrul de Documentare pentru Artele Spectacolului și Muzică, Compania Națională de Teatru Clasic, Filmoteca Spaniolă și Radio Televiziunea Spaniolă, printre altele.

În mod complementar, expoziția are un catalog cu texte ale celor doi curatori și, de asemenea, cu un amplu program de activități paralele precum tururi ghidate, întâlniri cu specialiști sau proiecții de filme.

Mai multe informații pe site-ul comunitatea din Madrid

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid dedică o expoziție adaptărilor audiovizuale ale clasicilor teatrului din Epoca de Aur