#Madrid –

Comunitatea Madrid a crescut numărul defibrilatoarelor automate sau semiautomate instalate în spații din afara domeniului sănătății cu aproape 6% în ultimul an, precum cele sportive.

Ministrul Sănătății, Fátima Matute, a vizitat astăzi bazinele Canal de Isabel II unde tehnicienii SUMMA112 au efectuat o simulare de resuscitare cardiopulmonară (RCP) pe o victimă înecată. Acolo, ministrul a reamintit că Administrația regională deține 2.318 dintre aceste dispozitive, ceea ce îl face cel cu cele mai multe echipamente cu aceste caracteristici în slujba madrilenilor.

Pe de altă parte, acești profesioniști au tratat în total 2.017 stopuri cardiorespiratorii în 2022, reușind să inverseze situația într-unul din trei cazuri în care au fost indicate manevre de recuperare cardiopulmonară (RCP). În primele cinci luni ale anului 2023, numărul de opriri se apropie de o mie, cu 932 de urgențe intervenite și una din trei inversate.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în multe dintre aceste acțiuni, manevra inițială a fost efectuată de simpli cetățeni care au făcut uz de aceste dispozitive, „ceea ce întărește succesul și necesitatea creșterii treptate a numărului acestora”, a subliniat Matute.

„Aceste date evidențiază importanța lanțului de supraviețuire și de a avea suficiente defibrilatoare în regiune, cu 504 mai multe decât anul trecut. Noul echipament ne consolidează ca una dintre regiunile cu cea mai mare cardioprotecție și permite oricărui cetățean să contribuie la salvarea unei vieți”, a punctat consilierul.

Matute a mai subliniat faptul că „în locurile în care instalarea acestor dispozitive este voluntară s-a observat o creștere de 9,6%, ajungând la 2.909 echipamente. Această cifră reflectă faptul că societatea madrilenă este din ce în ce mai conștientă de a avea aceste instrumente”.

În cele din urmă, în 2022, SUMMA112 a efectuat 29 de intervenții pentru înecare în piscine sau zone de recreere cu apă din regiune, un număr care anul acesta a crescut din moment ce, abia până în iunie, Centrul Coordonator pentru Situații de Urgență și Urgențe al acestei organizații a numărat deja 19 aviz de înec.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid crește numărul defibrilatoarelor în spațiile din afara domeniului sănătății cu 6%