Comunitatea Madrid a creat o Rețea Regională împotriva Singurătății Nedorite, al cărei obiectiv este identificarea persoanelor care se confruntă cu această situație, dezvoltarea intervențiilor adecvate pentru combaterea acesteia și prevenirea circumstanțelor. care duc la singurătate și izolare. Despre acest lucru a anunțat astăzi ministrul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale, Concepción Dancausa, în timpul vizitei sale la unul dintre Centrele pentru Persoane Vârstnice ale Agenției de Asistență Socială din Madrid (AMAS) situat în Tres Cantos, unde a verificat activitățile care sunt dezvoltate pentru a promova îmbătrânirea activă a utilizatorilor cu ocazia sărbătoririi de 1 octombrie a Zilei Persoanelor Vârstnice.

Pe lângă alte inițiative, va fi lansat și un serviciu specializat de informare și consiliere pentru combaterea singurătății și izolării nedorite în rândul vârstnicilor. Acest serviciu de informare, care se va adresa atât vârstnicilor înșiși și familiilor acestora, cât și cadrelor medicale și celor din alte domenii, este una dintre măsurile incluse în Rețeaua Regională împotriva Singurătății Nedorite, un program promovat de guvernul regional.

Această Rețea Regională va avea o componentă municipală importantă. De altfel, Comunitatea va semna acorduri de colaborare în săptămânile următoare cu 23 municipalități și entități locale precum Arganda del Rey, Colmenar Viejo, Pozuelo de Alarcón, Las Rozas de Madrid, Tres Cantos sau Commonwealth Sierra Norte pentru a dezvolta diferite acțiuni la care guvernul regional va contribui între 32 și un 70% din buget, în funcție de populația acestora localități . În plus, va coopera și cu peste o sută de organizații non-profit și entități sociale precum Full Inclusion, Cáritas, Crucea Roșie, Cecoma, Lares sau Colegiile de Psihologie, Fizioterapie sau Farmacie.

Acțiunile de realizat, grupate în jurul a o duzină de obiective și care vor fi dirijate de un serviciu de coordonare, sunt rezultatul grupurilor de lucru și simpozioanelor desfășurate în ultimele luni și cuprind rezultatele unui raport al Colegiului. a Psihologilor din Madrid asupra acestui fenomen.

Astfel, pe lângă serviciul de informare, diferiții membri ai programului vor dezvolta proiecte de depistare a persoanelor care trăiesc această singurătate adaptate circumstanțelor lor. (loc de reședință, situație de vulnerabilitate…), acțiuni pentru a-i dota cu abilități de a lupta împotriva izolării și de a-și consolida legăturile emoționale și sociale sau campanii de conștientizare pentru a-i implica pe madrileni în acest tar ea, cu o atenție deosebită sectoarelor cheie care pot identifica aceste situații precum farmaciile și magazinele.

„Unul din șase persoane în vârstă din țara noastră trăiește într-o singurătate nedorită care le afectează atât fizic și sănătatea mintală și contribuie la declinul lor cognitiv. Este o problemă foarte importantă pe care vrem să o abordăm prin colaborare cu alte administrații și organizații, pentru că soluția constă doar în implicarea întregii societăți”, a subliniat Dancausa.

Maeștri seniori și trasee culturale

Consilierul, care a fost însoțit de primarul orașului Tres Cantos, Jesús Moreno, a subliniat și că unul de Cheile pentru a evita această singurătate este promovarea îmbătrânirii active în rândul acestui grup. În acest sens, Comunitatea Madrid a petrecut ani de zile programând diferite ateliere și activități atât în ​​reședințe, cât și în Centre de zi și Centre pentru Persoane Vârstnice, precum cel pe care l-ați vizitat astăzi.

Printre aceste inițiative există cursuri în diferite specialități (pictură, limbi străine, folosirea noilor tehnologii, obiceiuri sănătoase…), jocuri și petrecere a timpului liber în aer liber sau ieșiri programate care promovează relațiile personale și întăresc abilitățile de comunicare, precum și programe specifice precum ca Senior Masters – care permite utilizatorilor 32 Centrele AMAS care doresc să-și predea cunoștințele sau abilitățile altor colegi care sunt interesați să le învețe– sau Trasee culturale, care pune la dispoziție celor mai mari de 55 ani de călătorie la mai mult de 1.000 destinații naționale și internaționale din 275 euro de persoană.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid creează o Rețea Regională împotriva Singurătății Nedorite în colaborare cu primării și entități sociale