#Madrid –

Comunitatea Madrid a primit 4.388 de intrări la Centrul de Recuperare a Animalelor Sălbatice (CRAS) în primele luni ale anului, dintre care mai mult de 3.000 sunt tineri sau pui care cad din cuiburi, coincizând cu creșterea temperaturilor și recentele valuri de căldură. . Împreună cu ei, animale pierdute, rănite sau deshidratate, precum și speciile exotice invazive îndepărtate, ajung în fiecare zi la acest spital pregătiți pentru atenția și îngrijirea lor.

Ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, a vizitat astăzi acest spațiu pentru a afla despre activitatea desfășurată de echipa tehnică și veterinară a acestei resurse, considerată una dintre cele mai importante din Europa. Acolo, în plus, a reușit să elibereze și un zmeu roșu care a intrat cu vânătăi în acest dispozitiv și care devine unul dintre cele 1.859 de exemplare returnate în mediul natural în această perioadă.

Obiectivul CRAS este salvgardarea și recuperarea faunei autohtone protejate, prin îngrijirea, întreținerea, refacerea și repunerea ulterioară în mediul natural a speciilor catalogate atunci când acestea nu pot supraviețui. Pentru funcționarea sa, guvernul regional alocă 700.000 de euro pe an.

De la lansarea sa, în 2010, au fost în total 48.543 de intrări, într-o tendință de creștere. În 2021, profesioniștii săi au îngrijit 5.550 de animale și 6.687 în 2022, dar în acest an se preconizează o creștere de cel puțin 25% a numărului de îngrijiri, având în vedere volumul mare de îngrijire care a fost cerut în perioada ianuarie-iunie.

Majoritatea sunt păsări grav rănite în timpul sezonului de reproducere. Swifts (comun și palid) sunt speciile cele mai abundente, urmate de martinul comun și barza albă. În continuare, cele mai numeroase grupuri sunt mamiferele și reptilele.

Animalele sălbatice sunt colectate atât de către personalul CRAS (alertat telefonic), cât și de către personalul din cadrul Corpului Agenților Silvici din Comunitatea Madrid, SEPRONA și de către poliția locală, sau livrate la centrul de recuperare direct de către persoane fizice.

Specii native și acțiuni împotriva invadatorilor

80% dintre exemplarele tratate sunt native și sunt supuse unui control complet la sosire, pentru a depista leziunile și simptomele, a afla originea acestora, în ce circumstanțe au fost găsite și ce s-ar fi putut întâmpla. Ulterior, aceștia sunt internați într-o UTI unde primesc tratamente clinice, așteptând finalizarea reabilitării și pot fi reintroduși în mediul natural sau returnați proprietarilor dacă au evadat și sunt legalizați corect.

Restul de 20% este alcătuit din specii exotice invazive care amenință supraviețuirea faunei locale. Pentru ei, există o primire temporară și apoi sunt transferați în centre de învățământ sau programe de formare sau cercetare. Cei mai des întâlniți în regiune sunt ratonii, papagalii și țestoasele, urmați de nurca americană, gâștele de Nil sau porcii vietnamezi.

În plus, profesioniștii din acest spital efectuează și necropsii pe exemplare moarte (367 pe tot parcursul anului 2022), pentru a stabili dacă cauza ar putea constitui o abatere administrativă sau o infracțiune. În plus, în cadrul Rețelei de Supraveghere Epidemiologică a Comunității Madrid, au fost prelevate 1.405 de probe pentru detectarea toxinelor și prevenirea bolilor împărtășite între animale sălbatice, animale și oameni.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid are grijă de peste 4.300 de animale sălbatice rănite în prima jumătate a anului