De la înființarea Serviciului de îngrijire a dependenței tehnologice (SAAT), Comunitatea Madrid a îngrijit un total de 408 adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani care au prezentat comportamente modificate de abuzul sau dependența de dispozitive digitale. Acest lucru a fost detaliat astăzi de ministrul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale, Concepción Dancausa, în timpul vizitei sale la această resursă, un pionier în Spania și Europa, care a început să funcționeze în aprilie 2018.

Echipa multidisciplinară SAAT oferă adolescenților, familiilor acestora și profesioniștilor din domeniile educațional, social, sanitar -și altora care lucrează în mod regulat cu minori- asistență concentrată pe trei domenii de activitate: prevenire, formare și intervenție.

În acești ani, peste 16.000 de oameni au trecut prin atelierele, cursurile și sesiunile sale de terapie, implicând atât adolescenți, cât și familiile acestora, cărora li se oferă instrumente pentru a face față și depăși problema. Intervențiile în cazurile de dependență durează între 3 și 6 luni și rata de succes este de peste 80%.

Activitatea de prevenire se desfășoară în centrele de învățământ și se adresează atât copiilor, cât și părinților și cadrelor didactice ale acestora, care sunt direcționați să detecteze simptome precum dispariția relațiilor sociale, scăderea performanței educaționale, neglijența în igiena personală sau eventualele reacții agresive la limitare. sau interzicerea utilizării dispozitivelor digitale.

„Lucrarea desfășurată de SAAT este extrem de complexă pentru că, spre deosebire de alte dependențe, nu este vorba de eradicarea tehnologiei din viața acestor adolescenți, ci mai degrabă de a-i învăța să o folosească în mod corespunzător”, a subliniat Dancăusa.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a îngrijit peste 400 de adolescenți în Serviciul de îngrijire a dependenței tehnologice