#Madrid –

Comunitatea Madrid a acordat în ultimii doi ani 46.631 de granturi persoanelor care desfășoară activități independente din regiune, cu o investiție de 600 de milioane de euro. Acest lucru a fost evidențiat de ministrul adjunct al Economiei, Manuel Llamas, în cadrul ultimei ședințe a Colegiului pentru Independenți și Economie Socială, format din Administrația regională și reprezentanți ai persoanelor care desfășoară activități independente, economiei sociale, sindicate și organizații de afaceri.

Din total, peste 30.600 sunt legate de linia COVID, pentru a susține solvabilitatea companiilor și a independenților a căror activitate a fost afectată ca urmare a pandemiei. În acest sens, Llamas a subliniat că „regiunea a fost prima dintre CCAA care a aprobat ajutorul în aprilie 2021 și, de asemenea, prima care a deschis perioada de apel o lună mai târziu”.

Restul subvențiilor, în valoare de 30 de milioane de euro, au fost desfășurate prin diferitele linii de acțiune ale guvernului regional pentru a facilita antreprenoriatul precum Tariful forfetar sau ajutorul pentru începerea sau menținerea activității de afaceri, printre altele.

În acest sens, viceministrul a făcut referire și la Cota Zero a Comunității Madrid, care va subvenționa 100% din contribuțiile la asigurările sociale pe parcursul primului an de activitate independenților care se înregistrează, urmând să fie prelungit încă douăsprezece. celor care au un venit anual egal sau mai mic decât salariul minim interprofesional (SMI).

De asemenea, participanții au aflat despre principalele noutăți ale Legii Cooperativelor din Comunitatea Madrid, recent aprobată, care va guverna aproape o mie dintre aceste entități care angajează aproximativ 30.000 de lucrători. Printre îmbunătățirile oferite de noile reglementări se remarcă flexibilitatea regimului cooperativelor de muncă, limitarea răspunderii membrilor pentru datorii sau eliminarea cerinței unui capital social minim de 3.000 de euro pentru constituire, reducându-l la unul .

În domeniul Economiei Sociale, peste 6.000 de persoane au participat la sesiunile de formare, acțiuni de diseminare și consiliere; și peste 165 de companii și freelanceri au fost înregistrate în eSocialHub între 2021 și 2022.

Administrația regională elaborează politici de promovare și sprijinire a muncii independente și a economiei sociale. Pentru a se alătura agenților sociali în această activitate, în 2016 a fost creată Masa rotundă pentru persoane care desfășoară activități independente și economie socială, care, pe lângă faptul că este instrumentul de participare, coordonare și colaborare, își propune să promoveze inițiative de încurajare a angajării independente individuale și colective.

De asemenea, își propune să acorde sprijin și colaborare consiliului competent în materie în conceperea și promovarea politicilor și programelor publice care promovează munca pe cont propriu, economia socială și promovarea culturii antreprenoriale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a acordat peste 45.000 de granturi persoanelor care desfășoară activități independente în ultimii doi ani