#Madrid –

Comunitatea Madrid a inclus în proiectul Legii bugetului general pentru 2024 aprobat astăzi de Consiliul Guvernului primele investiții pentru construirea Orașului Justiției. Astfel, Executivul regional va aloca 2,8 milioane de euro pentru pregătirea proiectelor de construcție a complexului care va unifica actualele 28 de sedii judiciare ale capitalei pe un teren din cartierul Valdebebas.

Guvernul regional va construi și va administra direct cele zece clădiri care vor fi construite în următorii șapte ani. Proiectul va ocupa aproximativ 236.000 de metri pătrați deasupra solului și 198.000 de metri pătrați pe un teren cu o suprafață de 132.000.

Această acțiune este împărțită în două loturi care se vor desfășura în paralel în etape diferite până în anul 2030. Faza 0 a început luna trecută cu întocmirea anteproiectelor de lucrări de către tehnicienii Direcției Generale a Infrastructurilor Judiciare, procedură administrativă care se va încheia în Noiembrie.

Ulterior, va avea loc o licitație, care este programată pentru martie 2024 și atribuirea ambelor în vara aceluiași an – cu un buget aproximativ de 660 de milioane de euro. De acolo se deschide o perioadă de șase luni pentru pregătirea proiectelor finale ale Orașului Justiției.

Lucrările, într-un an

Excavatoarele vor începe lucrul la sol, se așteaptă la începutul anului 2025. Primele clădiri care vor fi ridicate vor fi cele ale noului sediu al Curții Superioare de Justiție din Madrid (TSJM), Curtea Provincială din Madrid și 105 instanțe de primă instanță. De exemplu, cu parcare subterană și servicii proprii.

Districtul judiciar din Madrid este alcătuit din 374 de organe jurisdicționale care găzduiesc zilnic 33.000 de persoane, inclusiv angajați, profesioniști externi și cetățeni. Executivul regional intenționează să facă o Administrație a Justiției centrată pe persoană, mai accesibilă, mai eficientă și mai coerentă în beneficiul locuitorilor din Madrid și al lucrătorilor din sector.

Optimizarea resurselor și noile dotări ale Orașului Justiției vor permite economii semnificative către cuferele publice, de peste 50%, la costurile de închiriere și costurile fixe ale actualului sediu. Administrația regională va deține deplina proprietate asupra dotărilor și va fi beneficiara veniturilor obținute din exploatarea serviciilor suplimentare.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea include în Bugetele sale 2024 primele investiții pentru dezvoltarea proiectelor pentru activitatea Orașului Justiției