#Madrid –

Comunitatea Madrid va încorpora Protocolul pentru îngrijirea persoanelor cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) în centrele de sănătate pentru a îmbunătăți diagnosticul și tratamentul acestei boli și pentru a oferi mai mult sprijin membrilor familiei și pacienților cu această problemă de sănătate.

Această procedură a fost anunțată astăzi la Conferința organizată de Managementul Asistenței Primare pentru Abordarea ADHD în centrele de sănătate, care a fost inaugurată de Ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, însoțit de managerul Asistenței Primare, Almudena Quintana, și de spital. director de îngrijire al Serviciului de Sănătate din Madrid, Jesús Canora.

Implementarea sa urmărește să accelereze depistarea sa precoce, să reducă cronicitatea simptomelor și să îmbunătățească îngrijirea acordată persoanelor cu ADHD dintr-o perspectivă multidisciplinară și omogenă. De asemenea, include linii directoare comune de acțiune pentru populația de copii și adulți cu ADHD în domeniul Asistenței Primare, precum și criteriile de referire între diferitele domenii de sănătate și sociale implicate. De asemenea, este mai ușor pentru profesioniști să înregistreze această boală într-un protocol specific în fișa medicală electronică.

În cele mai multe cazuri, pacienții sunt îndrumați către serviciile de sănătate mintală. Și acum, cu această nouă metodologie, s-a adăugat posibilitatea ca medicul primar să recurgă la serviciile de Neuropediatrie sau Psihiatrie ale spitalelor atunci când consideră necesar un diagnostic diferențial mai precis.

Această practică include și implicarea comunității educaționale pentru a ajuta minorii și adolescenții care prezintă o tulburare de învățare care nu a fost evaluată anterior. În aceste situații se va avea în vedere trimiterea către echipele de orientare educațională din Învățământul Primar și Gimnazial. Profesioniștii vor analiza gradul de implicare a elevului în procesul său, determinând nevoile pe care acesta le solicită și modalitatea cea mai potrivită în școlarizarea sa.

Pe de altă parte, a fost pregătit material informativ pentru sprijinirea membrilor familiei și pacienților, care include recomandări pentru tratarea acestei tulburări la populația copil, adolescentă și adultă.

Protocolul a fost condus de tehnicieni din Aria Calitate și Sisteme Informaționale a Managementului Asistenței Primare și a avut participarea unui grup de lucru multidisciplinar format din 14 specialiști din domeniul sănătății, reprezentând Medicină de Familie, Pediatrie, Asistență Medicală și Farmacie. , precum și Neuropediatrie, Neuropsihologia clinică a spitalelor și Subdirecția Generală de Farmacie a Serviciului de Sănătate din Madrid.

Incidențe ADHD

În Spania se estimează că 6,8% dintre minori și adolescenți suferă de această boală și aproximativ 3% dintre adulți. ADHD este diagnosticat în principal în copilărie și poate persista. Până la 70% dintre copiii cu aceasta continuă să aibă dificultăți atunci când sunt mai mari.

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este considerată cea mai frecventă tulburare cronică neurobiologică și de neurodezvoltare. Diagnosticul său se bazează pe apariția simptomelor de neatenție, hiperactivitate și impulsivitate cu o frecvență și intensitate mai mari decât cele așteptate pentru vârsta și dezvoltarea persoanei, care pot interfera în sfera socială, profesională sau școlară.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea implementează un protocol pentru diagnosticarea și tratamentul tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție în centrele de sănătate