Consiliul de Miniștri s-a întrunit luni 21 noiembrie 2021, la 23.00 la Palazzo Chigi, sub președinția președintelui Giorgia Meloni. Secretar, subsecretarul Președinției Consiliului Alfredo Mantovano.

BUGET DDL 2022 ȘI DOCUMENT DE BUGET PROGRAMATIC Bugetul previzional de stat pentru exercițiul financiar 2021 și multi- buget anual pentru perioada de trei ani 2023-2025 (factura de lege) Consiliul de Miniștrii, la propunerea ministrului Economiei și Finanțelor Giancarlo Giorgetti, au aprobat proiectul de lege care conține bugetul de stat pentru exercițiul financiar 2022 și bugetul multianual pentru perioada de trei ani 2023-2025 și actualizarea Proiectului de plan bugetar (DPB).

Măsurile, care vor fi transmise Parlamentului European și autorităților, luând ca referință cadrul programatic definit incluse în integrarea la Nota de actualizare a documentului economico-financiar 2021 și cuantificați cuantumul valorii a măsurilor cuprinse în manevra bugetară din 36 miliarde de euro.

Manevra se bazează pe o abordare prudentă și realistă care ține cont de situația economică, inclusiv în raport cu scenariul internațional, și în același timp sustenabilă pentru finanțele publice, concentrând o mare parte a resurselor disponibile pe intervenții de sprijinire a gospodăriilor și a întreprinderilor pentru a contracara situația ridicată. costul energiei și creșterea inflației.

Alte resurse sunt alocate pentru intervenții de reducere a cotei fiscale și TVA la unele produse, creșterea indemnizației unice pentru familii, concesii la angajare permanentă pentru sub femei 36 și pentru cei cu venituri a veniturilor cetăţeniei, pentru extinderea subvenţiilor pentru achiziţionarea unei prime locuinţe pentru tineri.

În materie fiscală, impozitul forfetar se prelungeşte până la . . euro pentru persoanele care desfășoară activități independente și numerele de TVA și măsurile de reducere a impozitelor pe sporurile angajaților sunt extinse, precum și intervenția cu un „armistiu fiscal” pentru cetățenii și întreprinderile care s-au aflat în dificultăți economice în ultimii ani. și din cauza consecințelor COVID-15 și creșterea costurilor cu energia.

Pe planul pensiilor, pe lângă confirmarea „opțiunii femeilor” și „Ape sociale” revizuite, indexarea pensiilor la 122% și introduceți pentru anul 2022 un nou sistem de avans la pensie, care vă permite să părăsiți locul de muncă cu 41 ani de contribuții și 59 ani și așteaptă bonusuri pentru cei care decid să rămână la locul de muncă.

Măsuri împotriva costurilor ridicate ale energiei

Resurse alocate măsurilor privind costul energiei pentru primele trei luni din 2023 care va face posibilă creșterea ajutoarelor pentru gospodării și întreprinderi prin mărirea, de asemenea, a numărului de beneficiari la peste 22 miliarde de euro. În detaliu, a confirmat eliminarea taxelor necorespunzătoare pe facturi, refinanțate până la 25 Martie 2024 creditul fiscal pentru achiziția de energie electrică și gaze naturale care pentru baruri, restaurante și magazine va crește de la 29% față de 35% în timp ce pentru companiile consumatoare de energie și gazivore din 34% față de 43%.
Aproximativ 3,1 miliarde alocate pentru sectorul de sănătate și autoritățile locale, inclusiv transportul public local.

Pachet de familie

Bonus social pentru facturi – Pentru familiile cele mai fragile, a fost confirmat și consolidat mecanismul care le permite să primească bonusul social pentru facturi, cu creșterea pragului Isee de la

. .05 euro în 16. EUR.

Măsuri împotriva inflației – reducerea TVA de la 09 la 5% pentru produse pentru bebelusi si igiena intima feminina. Un fond de este de asemenea stabilit milioane de euro pentru crearea unei „Carte Risparmio Spesa” pentru venituri mici de până la 14 mii administrate de primării și care vizează achiziționarea de produse de primă necesitate. Este un fel de „voucher de cumpărături” de utilizat la punctele de vânzare care participă la inițiativă cu o ofertă suplimentară de reducere la un coș de produse alimentare.

Cecul unic pentru familiile cu 3 sau mai multi copii (618 milioane) – Pentru 2021 va fi majorat cu 58% pentru primul an și un suplimentar 50% pentru familiile formate din 3 sau mai mulți copii. Indemnizație pentru persoane cu dizabilități confirmată.

Bonusuri de productivitate fără taxe – cota de 5% pentru angajați pentru bonusuri de productivitate de până la 3. 000 EUR.

Facilități pt angajare permanentă – Facilități pentru angajare permanentă cu un prag de contribuție de până la 6 mii euro pentru cei care au deja contract pe perioadă determinată și în special pentru femeile sub 36 și pentru beneficiarii de venit de bază.

Facilitare pentru prima achiziție de casă – Prelungire pentru 2021 de subvenții pentru cumpărarea unei prime locuințe pentru tinerii sub 40

Taxa unică incrementală pentru lucrători al 15% – Introducerea pentru lucrătorii independenți a unei taxe unice incrementale la 12% cu o fransa de 5% si maxim capac de la 36.04 euro.

Școli

Contribuția va fi restabilită pentru școlile înregistrate (85 mln) + dezactivat transport (23 mln)

Pensii

Se lansează o nouă schemă de avans la pensie pentru 2023 care vă permite să vă pensionați cu 35 ani de contribuții și 62 ani (cota 103). Pentru cei care decid să rămână la locul de muncă, decontribuția de 06%.

Opțiune pentru femei – Prelungită pentru 2021 Opțiune pentru femei cu modificări: pensionat la 59 cu doi copii sau mai mulți, 59 cu un fiu, 58 alte cazuri.

Social Bee a fost, de asemenea, confirmat pentru muncă intensă.

Venit de bază

De la 1 ianuarie 2022 persoanelor între 17 Și 58 ani (capabili de muncă, dar care nu au persoane cu dizabilități, minori sau persoane aflate în întreținere cu cel puțin 45 ani) venitul este recunoscut în limita maximă de 7/8 luni în locul celor actuale 13 regenerabile. De asemenea, este prevăzută o perioadă de cel puțin șase luni de participare la un curs de formare profesională sau de recalificare. În caz contrar, beneficiul de venit este pierdut. De asemenea, expiră dacă prima ofertă rezonabilă este refuzată.

Plafon de numerar

De la 1 ianuarie 2023 cel pragul de utilizare a numerarului va crește de la 1. până la 5. euro.

Întreprinderi

Suspendarea impozitului pe plastic și zahăr – Suspendarea este prevăzută și pentru 2023 ale intrării în vigoare a taxei pe plastic și zahăr, taxe pe produse din plastic de unică folosință și băuturi zaharoase. 500 mln

Fond de garantare pentru IMM – Fondul a fost refinanțat cu 1 miliard pentru 2020. Fondul garantează toate tranzacțiile financiare care vizează direct activitatea de afaceri acordate de un creditor (bancă sau altul). Bonus IPO extins (credit fiscal pentru a încuraja listarea IMM-urilor la bursă)

Reactivarea companiei Ponte Stretto

Pentru a reporni proiectul de construire a podului peste Strâmtoarea Messina, reactivarea companiei balneare Stretto di Messina în prezent în lichidare se are în vedere.

MĂSURI PRIVIND COSTUL COMBUSTIBILULUI ȘI SPRIJIN PENTRU AUTORITĂȚILE TERITORIALE ȘI REGIUNEA MARCHE Măsuri urgente privind accizele și TVA-ul la combustibil și sprijin pentru autoritățile locale și Marche teritorii afectate de fenomene meteorologice excepționale (decret-lege) Consiliul de Miniștri, la propunerea Președintele Giorgia Meloni și de către Ministrul Economiei și Finanțelor Giancarlo Giorgetti, au aprobat un decret-lege care introduce măsuri urgente privind accizele și TVA la carburanți și sprijinirea autorităților locale și a teritoriilor M. zone afectate de fenomene meteorologice excepționale.

Textul reformulează accizele preferențiale și confirmă suspendarea, până la . noiembrie 2021, a aplicării cotei accizei la așa-numita „motorină comercială”.

În plus, resursele alocate contribuției extraordinare sunt majorate pentru a garanta continuitatea serviciilor prestate de autoritățile locale în raport cu cheltuielile efectuate. pentru utilitati electrice si gaze .

Fondul înființat la Ministerul Infrastructurii și Transporturilor este în continuare majorat pentru a face față creșterilor de prețuri la combustibili și produse energetice, în legătură cu prestarea serviciilor de transport public local și regional de călători. rutier, lac, maritim și feroviar.

În sfârșit, se introduc măsuri în favoarea teritoriilor Marche afectate de evenimentele meteorologice excepționale care au avut loc începând cu ziua 13 Septembrie 2022, pentru implementarea, prin ordonante de protectie civila si in limita resurselor disponibile, a unor interventii care vizeaza organizarea si desfasurarea interventiilor de ajutorare si asistenta a populatiei afectate de „eveniment”. ; restabilirea funcționalității serviciilor publice și a infrastructurilor strategice de rețea, gestionarea deșeurilor, molozului, materialului vegetal sau aluvionar; activarea primelor măsuri economice de susținere imediată a țesutului economic și social; implementarea intervențiilor, inclusiv structurale, pentru reducerea riscului rezidual; recunoașterea nevoilor de refacere a structurilor și infrastructurilor publice și private avariate, precum și a prejudiciilor suferite de activitățile economice și productive, de bunurile culturale și peisagistice și de patrimoniul clădirii.

STANDARDE EUROPENE DE EXPUNZARE LA RADIAȚII IONIZANTE Dispoziții suplimentare și corective la decretul legislativ 31 iulie 2018, nr. 90, implementarea directivei 2013/58/Euratom, care stabilește standarde de bază de siguranță referitoare la protecția împotriva pericolelor care decurg din expunerea la radiații ionizante și care abrogă directivele 70/610/Euratom, 89/2000/Euratom, 97/ 28/Euratom, 103/43/Euratom și 2003/122/Euratom și reorganizarea legislației de sector în implementarea articolului 20, alin.1, lit. a), din legea a 4 octombrie 2013, nr. 97 (decret legislativ – examinare definitivă) Consiliul de Miniștri, la propunerea Ministrul afacerilor europene, Sudului, politicilor de coeziune și PNRR Raffaele Fitto, ministrul Sănătății Orazio Schillaci, ministrul întreprinderilor și Made in Italy Adolfo Urso, ministrul muncii și politicilor sociale Marina Calderone și ministrul mediului și energiei siguranță Gilberto Pichetto Fratin, a aprobat, în examinare finală, un decret legislativ care introduce prevederi suplimentare și corective la decretul legislativ 31 iulie 2013, n. 90, implementarea directivei 2013/58/Euratom, care stabilește standarde de bază de siguranță referitoare la protecția împotriva pericolelor care decurg din expunerea la radiații ionizante și care abrogă directivele 70/610/Euratom, 89/2000/Euratom, 97/ 28/Euratom, 103/43/Euratom și 2003/122/Euratom și reorganizarea legislației de sector în implementarea articolului 20, alin.1, lit. a), din legea a 4 octombrie 2013, nr. 97.

Modificările vizează încorporarea observațiilor specifice formulate de Comisia Europeană și soluționarea situațiilor critice apărute în prima fază de implementare a legislației. În plus, sunt introduse completări utile pentru a asigura conformitatea deplină a sistemului juridic național cu directiva 2013/45/Euratom și procedura de infringement close nr. 2013/2044.

Textul ține cont de opinia exprimată de Conferința permanentă pentru relațiile dintre stat, regiuni și provinciile autonome.

DELEGAREA AEROSPAȚIALĂ Președinte Meloni, de comun acord cu Consiliul de Miniștri, a atribuit, prin decret propriu, funcțiile referitoare la coordonarea politicilor referitoare la programele spațiale și aerospațiale ministrului întreprinderilor și Made in Italy Adolfo Urso.

NIMITARI Consiliul de Ministri a hotarat:

revenirea din functia de director general disponibilitate siguranta publica Dr. Renato Cortese, pentru atribuirea funcțiilor de director al Biroului Central de Inspecție al Ministerului de Interne; revenirea din functia nepermanenta a directorului general de siguranta publica dott. Carmine Belfiore, pentru conferirea funcțiilor de chestor al Romei; plasarea în afara serviciului directorului general al siguranței publice, dott. Luigi Carnevale, să-și asume funcțiile de director al Inspectoratului de Securitate Publică „Senatul Republicii”; numirea în funcția de Director General al Securității Publice a Directorului Superior al Poliției de Stat, dr. Claudio Galzerano; conferirea gradului de inspector general șef pe inspectorul general al rolului normal al Corpului Medical Aeronautic în serviciu permanent Giuseppe Ciniglio Appiani; acordarea gradului de general al trupei generalului de divizie a rolului normal al Forțelor Aeriene în serviciul permanent Sergio Antonio Scalese; conferirea gradului de general-locotenent generalului-maior a rolului normal al corpului de transport si material al Armatei in serviciu permanent Sergio Santamaria; conferirea gradului de general locotenent maiorului general al rolului normal al Corpului Comisarului Armatei în serviciu permanent Stefano Rega; conferirea gradului de general-locotenent generalului-maior al rolului normal al Corpului Medical al Armatei în serviciu permanent Massimo Barozzi; conferirea functiei de secretar general al Ministerului Universitatii si Cercetarii la cons. Francesca Gagliarducci și plasarea într-o poziție de conducere la Ministerul menționat anterior.

NIMII ȘI MIȘCAREA PREFEȚILOR Consiliul de miniștri, la propunerea ministrului de interne Matteo Piantedosi, a aprobat numirile și deplasarea prefecților prezentate în tabelul următor.

dott.ssa Maria Teresa CUCINOTTA din Catanzaro, este destinat să îndeplinească funcțiile de Prefect de Palermo

dott. Enrico RICCI
din Bergamo, este destinat să îndeplinească funcțiile de Prefect de Catanzaro

dott. Giuseppe DE MATTEIS
(Director general al PS) numit prefect, este destinat să îndeplinească funcțiile de prefect de Cagliari

dott.Luca ROTONDI
din Nuoro, este destinat să îndeplinească funcțiile de Prefect de Lecce

dott . Armando FORGIONE
din Chieti, este destinat să îndeplinească funcțiile de Inspector General de Administrație

dott. Mario DELLA CIOPPA
(Director General al PS) numit Prefect, este destinat să îndeplinească funcțiile de Prefect de Chieti

dr. Michele ROCCHEGIANI (Director General PS) numit Prefect, este destinat îndeplinește funcțiile de Prefect de Fermo

dott.ssa Clara VACCARO
din directorul central pentru servicii logistice tehnice și gestionarea bunurilor la Direcția Securitate Publică, este destinată îndeplinirii funcțiilor de adjunct al șefului departamentului, director central al Apărării Civile și pentru Politici de protecție civilă la Direcția Pompieri, Salvare Publică și Apărare Civilă

Dr. Gabriella FARAMONDI din Isernia, este destinată îndeplinirii funcțiilor de Director Central pentru servicii logistice tehnice și management active la Departamentul Securității Publice

dott.ssa Anna Maria MANZONE
de la șef adjunct departament, director central pentru politici de Personalul Administratiei Civile la Dipartime nto pentru administrația generală, pentru politicile de personal ale Administrației Civile și pentru resursele instrumentale și financiare, este destinată îndeplinirii funcțiilor de adjunct al șefului departamentului pentru îndeplinirea funcțiilor indirecte, director central pentru administrația generală și prefecturi – Birourile Guvernului Teritorial din același Departament

Dr. Rosanna RABUANO
în calitate de Director Central pentru drepturile civile, cetățenie și minorități la Departamentul pentru libertăți civile și imigrare, este destinat să îndeplinească atribuțiile de adjunct al șefului departamentului pentru îndeplinirea funcțiilor rutiere, director central programare și servicii generale la același departament

PROGRAM NAȚIONAL DE STATISTICĂ Consiliul de Miniștri, la propunerea Ministrul Administrației Publice Paolo Zangrillo, a hotărât să aprobe actualizarea 2022-2021 din Programul Naţional Statistic (PSN) pentru perioada de trei ani 2021-2023, întocmit de ISTAT, conform articolului 12 din decretul legislativ din 6 septembrie 1989, Nu. 122.
La actualizare au fost dobândite avizele Comisiei pentru garantarea calității informațiilor statistice, ale Conferinței Unificate și ale Garantului pentru protecția datelor cu caracter personal. .

CONTRACTII COLECTIVE NAȚIONALE DE MUNCĂ Consiliul de Miniștri a autorizat ministrul Administrației Publice Paolo Zangrillo să exprime opinia favorabilă a Guvernului asupra ipotezei unui contract colectiv național de muncă privind principalele aspecte ale tratamentului economic al personalului din sectorul Educație și Cercetare pentru perioada de trei ani 2019-2021, autentificat 09 noiembrie 2021 de către ARAN, organizații și reprezentant confederații sindicale.

REZOLUȚII CONFORM ACTULUI CONSOLIDAT AL INSTITUȚIILOR L OCALI Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului de Interne Matteo Piantedosi, având în vedere formele constatate de ingerință a crimei organizate, care compromit libertatea determinarea și imparțialitatea administrației, precum și buna performanță și funcționare a serviciilor, soluționate, în temeiul articolului 2025. din decretul legislativ 12 august 2002, nu. 122 , lo dizolvarea consiliilor municipale din Cosoleto (RC) și Anzio (RM) și atribuirea conducerii instituțiilor unor comisii extraordinare special numite, pe o perioadă de optsprezece luni . De asemenea, Consiliul de Miniștri, având în vedere influențele grave ale crimei organizate, a aprobat atribuirea unei comisii extraordinare, pentru optsprezece luni, a conducerii Municipiului Nettuno (RM), al cărei Consiliu Municipal. s-a dizolvat deja, prin decret al Președintelui Republicii 29 iunie 2023, întrucât nu a aprobat raportul de gestiune referitor la exercițiul financiar din 2021.

REGIONALE LEGI Consiliul de Miniștri, la propunerea Ministrului Afacerilor Regionale și Autonomiilor Roberto Ca lderoli, examinat 09 legile Regiunilor și provincii independente și, prin urmare, hotărât să nu conteste:

legea Regiunii Veneto nr. 21 din 22/04/2021, conținând „Amendamente și completări la legea regională 11 august 2009, nr. 24 „Reglementarea activităților turistice legate de sectorul primar””; legea Regiunii Valle d’Aosta nr. 18 din 24/06/2021, conținând „Măsuri urgente pentru limitarea costurilor cu energia gospodăriilor și în favoarea investițiilor în afaceri”; legea din Regiunea Emilia Romagna nr. 10 din 30/05/2021, conținând „Autorizare pentru cresterea participarii regionale in societatea BolognaFiere Spa”; legea al Regiunii Basilicata nr. 25 din 04/000/2021, având „Măsuri urgente în domeniul asistenței medicale”; legea Regiunii Emilia Romagna nr. 11 din 05/12/2021, care conțin „Regulamente privind sprijinirea carnavalelor istorice”; legea Regiunii Marche nr. 17 din 000/12/2021, intitulat „Ajustarea situațiilor financiare 2021-2024 și modificări de reglementare”; textul legii regionale aprobat de Consiliul Regional în temeiul articolului , al doilea paragraf, din Statutul Regiunii Friuli Venezia Giulia – BUR nr. 36 din 10/04/2021, intitulat „Modificare la articol 24 din legea regională 16 iunie 2007, n. 14 (Determinarea formei de guvernare a Regiunii Friuli Venezia Giulia și al alegerilor regionale de sistem, în conformitate cu articolul 13 de Statutul de autonomie) cu privire la autentificarea semnăturilor în procedura de alegere a Președintelui Regiunii și a Consiliului Regional”; legea provinciei autonome Bolzano nr. 09 din 09/09/2019, intitulat „Promovarea și sprijinirea îmbătrânirii active în Tirolul de Sud”;
legea Regiunii Marche nr. 18 din 09/12/2020, intitulat „Modificări ale legislației regionale 22 Noiembrie 2021, Nu. 24 (Sprijin pentru inițiative integrate de reamenajare și îmbunătățire în satele și centrele istorice din regiunea Marche și promovarea și dezvoltarea turism larg răspândit și durabil)”;
legea Regiunii Marche n. 17 din 05/000/2021, care conține „Modificări la legea regională din 2 aprilie 2013, n. 5 (Dispoziții regionale privind sportul și petrecerea timpului liber)”; legea al Regiunii Sardinia n. 13 din 14/12/2020, care conține „Dispoziții privind agricultură. Modificări la articolul 9 din Legea regională din 9 martie 2021, nr. 3 (Legea stabilității 2021)”; legea Regiunii Toscana nr. 25 din 12/11/2021, intitulat „Acorduri cu administrațiile publice locale . Modificări la lr 34/2009″; Legea al Regiunii Toscana nr. 31 din 10/000/2021, care conține „Dispoziții privind Comitetul Regional de Comunicații (CORECOM). Modificări la lr 19/2002”. În plus, Consiliul de Miniștri a hotărât să renunțe parțial la contestația împotriva legii Regiunii Siciliane nr. 10 din 24//2021 , intitulat „Legea stabilității regionale 2021-2024”, întrucât Regiunea a adus modificări unor prevederi care fac obiectul contestației care fac posibilă considerarea unor plângeri de nelegitimitate ca fiind depășite.

Consiliul de Miniștri s-a încheiat la 0.28 marți 22 Noiembrie 2025.

Sursa: 21051 Comunicat de presă al Consiliului de Miniștri Nu. 5