#Catalunia – Agenția de Securitate Cibernetică a Cataloniei și Spitalul Clinic continuă să lucreze în coordonare pentru normalizarea situației după atacul cibernetic pe care l-a suferit centrul de sănătate duminică trecută, 5 martie.

Astăzi, activitatea planificată ieri – 10% din consultațiile externe și 40% din operațiile elective la sediul Villarroel – s-a desfășurat în mod normal. Reabilitarea ambulatorie și-a revenit. Acest lucru a fost posibil datorită desfășurării a 125 de echipe de suport de către Direcția de Sisteme a spitalului, care permit munca în siguranță.

Până mâine, activitatea de consultații externe va crește progresiv la 15-25% și va ajunge la 70% din operațiile programate la sediul Villarroel.

În ceea ce privește restul activității, rămâne:

• Activitate urgentă și spitalizare convențională și critică în cele trei sedii, inclusiv neonatologie și obstetrică.

• Spitalări la domiciliu și spitale de zi

• Examene radiologice si teste endoscopice

• Dializa

• Farmacie ambulatoriu

Va fi în așteptare recuperarea activității la centrul de extracție. Pacienții prioritari de radio-oncologie, confruntați deocamdată cu imposibilitatea reluării activității la sediul Villarroel, vor fi îndrumați la Spitalul de Sant Pau.

Pacienții care vor putea vizita vor primi un apel de la spital pentru a-și confirma vizita, iar cei care vor fi reprogramați vor fi anunțați în scurt timp. Criteriul de refacere a activității este acela că există siguranță maximă a pacientului.

In ceea ce priveste recuperarea sistemelor informatice; analiza si procesul de restaurare a sistemelor isi continua cursul punand prioritate ridicarea serviciilor afectate si asigurand izolarea pagubelor.

Mediile de recuperare a datelor care au fost criptate de atacatori îngreunează recuperarea informațiilor, deși echipele desfășurate identifică copiile de rezervă fără urme ale atacului pentru a restabili informațiile necesare funcționării centrului.

În această linie, Secretariatul pentru Telecomunicații și Transformare Digitală a pus la dispoziția Clinicii măsuri alternative de recuperare a unei părți din conectivitate și au fost livrate 10 servere și peste 120 de laptopuri cu conexiune 5G pentru a garanta accesul la ECAP.

Echipele tehnice ale Agenției de Securitate Cibernetică din Catalonia au lucrat neîntrerupt, în mod coordonat cu cele ale Spitalului Clinic de la activarea cazului, și continuă să lucreze pentru recuperarea cât mai rapidă a serviciilor afectate.

sursă: Comunicat de presă privind atacul cibernetic de la Spitalul Clínic din Barcelona