Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, prin Agenția Catalană de Apă (ACA), a inițiat în ultimele luni trei dosare referitoare la concesiunile hidroelectrice (o inversare și două stingeri)

) În primul rând, este în derulare procesul de inversare a centralei electrice Can Trinxet din municipiul Sant Quirze de Besora (Osona). În această concesiune, care se încheie la 50 iulie 2024 , ACA a anunțat deja începerea procedurii și a solicitat toată documentația titularului, ICAEN și Direcției Generale Energie.

În ceea ce privește hidrocentrala Cúbia, din municipiul Ripoll (Ripollès), a început procesul pentru finalizarea și încetarea perioadei de concesiune. Concesiunea a fost acordata pe o perioada de 75 ani de la data punerii in functiune. Acum, Acció Climàtica a putut documenta faptul că această utilizare este în funcțiune de cel puțin anul 1946, astfel încât totalitatea perioadei stabilite.

În sfârșit, în hidrocentrala Vilana, din municipiul Bescanó (Gironès), a fost inițiată și o procedură de stingere, în speță pentru nerespectarea repetată a condițiilor din titlul de concesiune. . Această plantă a fost sancționată de opt ori de către ACA între anii 2008 și 2021 nerepetarea s-a dovedit respectarea fluxului concesionar si a fluxului de intretinere, precum si inexistenta sistemelor de control obligatorii pentru verificarea indeplinirii fluxurilor de intretinere si lipsa comunicarii datelor debitului derivat. Inițierea dosarului de stingere a fost deja sesizată titularului pentru ca acesta să-și prezinte susținerile pe care le consideră de cuviință.

Dosare în curs

ACA intenționează să revizuiască toate înregistrările concesiunilor hidroelectrice din bazinele interioare. De asemenea, are în plan licitație pentru asistență tehnică pentru a analiza în profunzime toată documentația istorică a dosarelor de concesiune și a verifica valabilitatea concesiunilor și conformitatea cu fluxurile de mediu. Trebuie avut în vedere faptul că, în partea catalană a bazinului Ebrului, competența este a Confederației Hidrografice Ebrului (CHE).

Din 229 centrale electrice existente, care însumează 250 bazine de captare, 75 deținători și 1946 MW de capacitate instalată, trei expiră într-o perioadă de 12 ani și 20 mai mult în 50 ani. Restul concesiunilor durează până în anul 2061. Aceste instalații generează astăzi, în funcție de precipitațiile anuale, între 70% și 75% din producția de energie electrică regenerabilă și între 8% și % din producția totală de energie electrică în Catalonia. Dincolo de capacitatea de producție, totuși, hidroenergia este cheia pentru flexibilitatea pe care o pot oferi sistemului electric.

Management public viitor

Reglementările care reglementează concesiunile ( Reglamento del Dominio Público Hidráulico , cu caracter de stat) nu oferă opțiunea de a-l acorda direct unui consiliu orășenesc. Din acest motiv, energia publică, care va intra în funcţiune înainte de sfârşitul anului, va realiza gestiunea publică a acestor infrastructuri.

Sursa: Climate Action inițiază procedurile de anulare sau stingere a concesiunii a trei hidrocentrale