Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró i Buldó, a prezidat vineri această încorporare a mormântului Mas de Santa Magdalena, în Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) în Rețeaua de spații de memorie a Generalitati de Catalunya. Cele două panouri instalate care marchează zona explică contextul istoric al spațiului și intervenția arheologică efectuată, cu referire în special la rolul sitului în organizația sanitară republicană. Spațiul devine parte din traseele spațiilor de memorie ale Bătăliei de la Ebro. Pe lângă ministru, a intervenit primarul din Móra d’Ebre, Rubén Biarnés.

Intervenția la Mas de Santa Magdalena a început pe 14 din decembrie 2021 și s-a încheiat la 5 iulie din 2022; ca urmare, rămășițele unor indivizi 70 au fost exhumate și au fost recuperate resturi de echipament medical. Este cea mai mare groapă din Catalonia amplasată și deschisă până în prezent.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, ministrul a subliniat marea valoare pe care o reprezintă inaugurarea deoarece „ am recuperat și demnificat acest spațiu, care va intra în circuitul peisajelor de memorie democratică a Bătăliei de la Ebro și care ne va permite să răspândim vestea despre devastările și consecințele fascismului și ale războiului ”. „ Ne vorbesc și peisajele memoriei. Și nu-i putem reduce la tăcere, cum au făcut mai mult de ani cei care au redus la tăcere vocea celor care a pierdut războiul ”, a adăugat el.

Ciuró a reamintit, de asemenea, identificarea a două dintre persoanele recuperate și a încurajat familiile care au persoane dispărute în timpul Războiului Civil și a regimului Franco să adere la Programul de Identificare Genetică: „Facem apel la public să furnizeze mostre genetice care să ne permită, împreună cu Recensământul Persoanelor Dispărute, să identificăm rămâne că ne revenim. Este o meserie cu mare impact emotional de fiecare data cand putem anunta o familie ca i-am localizat ruda”.

Aparte, consilierul a reafirmat nevoia de a promova și de a răspândi noile generații cunoașterea istoriei și memoriei: „ Avem responsabilitatea de a o răspândi și prin proiecte ca acestea vom continua să facem acest lucru . Pentru că tinerii trebuie să știe ce s-a întâmplat. Pentru că cunoașterea este o garanție a nerepetiției. Și pentru că sutele de mii de victime ale acelei barbari o merită”.

Evenimentul au participat directorul general al Democràtica, Antoni Font; directorul Serviciilor Teritoriale de Justiție din Terres de l’Ebre, Joan Juan; directorul COMEBE, Joan Baptista Forcadell; arheologul Enric Tartera, precum și membri ai consiliului din Móra d’Ebre și ai Consiliului de conducere al COMEBE.

Intervenție arheologică

Momântul Mas de Santa Magdalena a fost localizat ca urmare a studiului de geolocalizare a gropi comune ale Războiului Civil în regiunea Priorat și Terres de l’Ebre, comandate de Direcția Generală a Memoriei Democratice și realizate de Universitatea Rovira i Virgili din .

În studiu s-a raportat că groapa a fost asociată cu un spital de campanie al Corpului XV Armată Republicană, care ar avea capacitatea de fermă și schitul alăturat — acum dispărut — în timpul bătăliei de la Ebro; de asemenea, s-a indicat că, potrivit unor surse orale, militarii decedați ar fi fost îngropați într-un mal de măslini situat chiar în fața fermei, unde s-a apreciat prezența unor mici resturi osoase.

Informațiile despre groapă au inclus și o listă a soldaților care ar fi murit în acest spital. Lista provenea din însemnările unuia dintre chirurgii care lucrase acolo, dr. Miquel Gras Artero, căpitan medical în armata republicană. Fiul său, doctorul Miquel Gras de Molins, păstrează caietele în care Gras Artero a consemnat cazurile pe care le-a tratat în timpul Bătăliei de la Ebro, în diferitele spitale în care a lucrat. Asociația No Jubilem la Memòria, din Priorat, digitalizase documentația, iar ulterior dr. Miquel Gras de Molins a furnizat o copie Direcției Generale de Memorie Democratică.

Tehnica personalul istoric al Direcției Generale de Memoria Democrată a extins informațiile despre spital și mormânt prin cercetări arhivistice istorice și consultarea surselor locale, iar programul intervenției a fost programat.

În urma acțiunii, pe parcursul celor șapte luni de lucrări arheologice, au fost recuperate în total 108 cadavre*, în în plus față de nouă amputații, depuse în 70 locuri de înmormântare. Este, până acum, intervenția în mormintele războiului civil din Catalonia care a oferit un număr mai mare de indivizi. În afară de rămășițe, s-a constatat și prezența unor echipamente medicale care au confirmat că este vorba despre un spital militar.

Prime rezultate și identificări

În luna martie a 2021 au fost identificate primele resturi recuperate în interventie arheologica. Era Andreu Flores Flores, un militar republican care a fost deja înapoiat familiei și reînmormântat în cimitirul Arenys de Munt. În luna mai 2021 s-au putut identifica și rămășițele lui Josep Aubeso Rovira, una dintre persoanele care au apărut în caietul doctorului Miquel Gras. Artero și care a fost inclus în Recensământul persoanelor dispărute al Generalitati de Catalunya din anul 206.

În total, dintre 108 indivizii recuperați în urma intervenției arheologice, profilele genetice ale au fost analizate .

Demnificarea și semnalizarea spațiului

Actul de demnitate a mormântului Sfintei Magdalene este închiderea intervenției în care, până în prezent, a fost cea mai mare groapă care a fost găsită în Catalonia, după un proces îndelungat.

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără munca coordonată a diferitelor echipe profesionale multidisciplinare care au participat (istorici, arheologi, antropologi, geneticieni) și fără efortul și colaborarea pro prin amabilitatea proprietății, a Consiliului Local Móra d’Ebre și a Direcției Generale de Memorie Democrată a Generalitati de Catalunya.

Sursă: Ciuró: „Am recuperat și am demnitat spațiul Mas de Santa Magdalena, ceea ce ne va permite să răspândim consecințele războiului și fascismului”