#Madrid –

Cunoașterea acestor procese ar putea îmbunătăți și chiar vindeca aceste tumori.

Cercetătorii de la Spitalul 12 de Octubre au arătat că una dintre cele mai agresive forme de cancer de prostată, cauzată de mutații moștenite ale genei BRCA2, își îmbunătățește sau înrăutățește fatal prognosticul dacă este însoțit sau nu de anumite modificări care nu sunt moștenite, ci mai degrabă. apar în tumoră. Cunoașterea acestor procese este esențială pentru a înțelege cum își are originea și modul în care se comportă tumora, pentru a concepe ulterior tratamente personalizate cu mare potențial de a îmbunătăți supraviețuirea și calitatea vieții acestor pacienți și chiar de a le vindeca, în ciuda agresivității a priori a acestor cancere.

Tumorile de prostată asociate cu gena moștenită BRCA2 reprezintă trei procente din toate tumorile de prostată, deși frecvența lor crește pe măsură ce se observă alte caracteristici clinice asociate cu agresivitatea, devenind modificate la până la unul din 10 pacienți care dezvoltă o fază letală a bolii. Mutațiile moștenite ale acestei gene cresc rata mortalității în toate tumorile de prostată, de la mai puțin de 10 la sută în general la mai mult de 50 la sută.

Cercetarea studiază ce modificări somatice însoțesc mutația moștenită în tumora BRCA2 și modul în care aceste modificări, care nu sunt prezente în celulele normale de prostată, apar în tumoră și modulează comportamentul acesteia. În cuvintele dr. David Olmos, cercetător la Centrul de Oncologie Experimentală al Institutului de Cercetare Spitalul 12 de Octubre i+12, acestea colegi de călătoriSe modifică agresivitatea, răspunsul la tratament și supraviețuirea în cadrul acestui grup de tumori, care în principiu are deja un prognostic foarte prost.

Conform acestei lucrări, cei mai des întâlniți însoțitori de călătorie ai modificărilor moștenite ale BRCA2 sunt gena retinoblastomului RB1, care împiedică celulele să crească excesiv și, prin urmare, le scade funcția, și proteina Myc, care reglează rata de creștere și diviziune a celulei, și asta îi mărește funcția. Când ambele sunt modificate, ele favorizează creșterea necontrolată a celulelor.

Această concurență a mutației BRCA2 moștenite și a modificărilor RB1 și/sau MYC are un prognostic foarte prost, deoarece dublează atât rapiditatea progresiei tumorii, cât și rata mortalității. Totuși, acele tumori BRCA2 care nu sunt însoțite de aceste modificări sunt asemănătoare oricărei alte tumori de prostată, mult mai benigne și cu o rată de supraviețuire ridicată.

STUDIU CU 200 DE PACIENȚI

Lucrarea, în care au fost incluși 200 de pacienți, 73 cu modificări moștenite în BRCA2 și 127 fără modificări moștenite, oferă date fundamentale pentru proiectarea și implementarea de noi tratamente și strategii mai eficiente care să facă posibilă atacarea tumorilor agresive și chiar dacă acestea au fost diagnosticate într-un stadiu foarte incipient, previn metastazele și le vindecă.

Această cercetare, condusă de specialiști de la Institutul de Cercetare al Spitalului 12 de Octubre i+12, David Olmos și Elena Castro, a început în 2013 și a fost realizată atât la Institutul de Cercetare Biomedicală din Malaga (IBIMA), unde ambii au lucrat, cât și în chiar Spitalul 12 de Octubre, unde și-au încheiat și publicat articolul Impactul evenimentelor tumorale concomitente asupra rezultatelor cancerului de prostată ale purtătorilor de mutație BRCA2 din linia germinativă în revistă Jurnalul European de Cancer.

Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetătorii de la Spitalul 12 de Octubre arată că prognosticul unuia dintre cele mai agresive cancere de prostată este condiționat de alte modificări ale tumorii.