Comunitatea Madridului are comori în Valea Neanderthalienilor, situată în Pinilla del Valle, un sanctuar de vânătoare care constituie una dintre cele mai excepționale descoperiri arheologice din ultimii ani și ar confirma capacitatea simbolică a acestei specii de hominin. Acest lucru reiese din studiul inițiat în urmă cu 14 ani de echipa de cercetare a siturilor care alcătuiesc acest spațiu, condusă de arheologul Enrique Baquedano, directorul Muzeului Regional de Arheologie și Paleontologie; paleontologul Juan Luis Arsuaga și geologul Alfredo Pérez-González, ale căror concluzii au fost publicate în prestigioasa jurnală științifică Nature Human Behavior.

Mai exact, analiza se concentrează pe situl arheologic de Neanderthal Cueva Des-Cubierta din Pinilla del Valle, care are o vechime de peste 40.000 de ani. Găsită în 2009, este o galerie lungă peșteră cu tavane căzute, adică nu își păstrează capacul original, în care s-a recuperat un set excepțional de cranii de ungulate mari -mamifere cu picioarele terminate în copite-. acestea asociate cu mici incendii.

Toate craniile din acest sanctuar de vânătoare, printre care se remarcă cele de zimbră (bizon priscus), aurii dispăruți (Bos Primigenius), cerb (Cervus elaphus) și doi dintre rinoceri din specie dispăruți și ei Stephanorhinus hemitoechus, au fost pregătiți de neanderthalieni urmând același tipar: îndepărtarea mandibulei și a maxilarului superior, consumarea creierului și lăsarea părții craniului cu coarne sau coarne ca trofeu de vânătoare.

În plus, conform cercetării, această activitate a fost menținută de-a lungul a cel puțin mai multor generații, ceea ce introduce conceptul de tradiție culturală care s-ar fi transmis din generație în generație. Odată cu aceste cranii au apărut și ustensile litice musteriene, tipice acestei specii, precum și nicovalele și ciocanele folosite pentru a le fractura.

Acest comportament al neandertalienilor de acum puțin peste 40.000 de ani nu este legat de activități de subzistență, ci mai degrabă de altele care pun în lumină aspecte destul de necunoscute acestei specii de hominin: capacitățile ei simbolice, până acum doar în siguranță atribuite speciei noastre. .

Spațiu intelectual împărțit cu sapiens

Pe de altă parte, până în prezent nu există un alt sit arheologic pe întreg teritoriul Neanderthalian cu un ansamblu asemănător cu cel de la Pinilla del Valle, ceea ce face din Cueva Des-Cubierta un loc de excepție care deschide porțile unui nou concept despre această specie. pune la îndoială rolul nostru de unic sapiens în evoluţia vieţii de pe planetă.

Până acum, specia noastră fusese considerată singura cu capacitatea de a atribui concepte simbolurilor, teorie care, bazată pe descoperirile lui Cueva Des-Cubierta, ne obligă să împărtășim că spaţiul intelectual cu neanderthalienii.

De când investigația de către actuala echipă a început în 2002 în Calvero de la Higuera din Pinilla del Valle, o zonă arheologică protejată ca sit de interes cultural (BIC), în fiecare vară, timp de cel puțin o lună, au efectuat săpături care au făcut posibilă explicarea acestei descoperiri.

Cueva Des-Cubierta, împreună cu Cueva del Camino, Abrigo de Navalmaíllo și Cueva de la Buena Pinta din apropiere, constituie singurele situri din Comunitatea Madrid unde au fost găsite resturi fosile de hominini. Analiza sa face posibilă dezvăluirea cheilor comportamentului homo neanderthalensis. În plus, la situl Cueva Chica, descoperit în 2021, primul Homo sapiens Europenii, Cro-Magnonii.

Această cercetare confirmă că siturile Pinilla del Valle sunt una dintre cele mai importante enclave pentru a afla despre modurile de viață și formele de interacțiune cu mediul Neanderthal.

Parcul Arheologic din Valea Neanderthalienilor, deschis publicului de către Comunitatea Madrid din 2015, care începe sezonul de vizitare la 1 aprilie, vă permite să descoperiți pe site-ul o asemenea enclavă specială.

Comunitatea a construit viitorul Muzeu al Văii Neanderthalienilor, promovat de Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid, a cărui lucrare s-a terminat și care va fi inaugurat în 2025 odată cu dezvoltarea proiectului muzeului. Acolo puteți vedea o parte din descoperirile din săpături (originale și replici).

Săpăturile și lucrările din siturile Calvero de la Higuera sunt finanțate de guvernul regional de către Ministerul Culturii, Turismului și Sportului, Vicepreședinție și Ministerul Educației și Universităților din Comunitatea Madrid. De asemenea, Ministerul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale dă Albergue de los Batanes echipei de cercetare în fiecare vară în timpul campaniei de săpături.

Din 2002, sute de studenți și cercetători din toate universitățile spaniole și numeroase centre de studiu și universități străine au trecut prin siturile Pinilla del Valle, făcând-o una dintre cele mai mari școli de arheologie de teren privind evoluția umană.

Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetătorii de la Sanctuarul Pinilla del Valle din Comunitatea Madrid confirmă că oamenii de Neanderthal aveau capacitate simbolică