#Spania – Școlile secundare spaniole se adaptează mai bine la adversitate decât majoritatea țărilor din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), conform raportului Programul pentru evaluarea internațională a elevilor PISA 2022, elaborat de OCDE cu date din 37 de țări ale Organizației și 44 de țări asociate. . Pe baza raportului internațional, Institutul Național de Evaluare Educațională (INEE) al Ministerului Educației, Formării Profesionale și Sportului publică raportul spaniol.

Secretarul de stat pentru Educație, José Manuel Bar, a prezentat raportul la sediul ministerului, împreună cu directorul general de evaluare teritorială și cooperare, Mónica Domínguez, și analistul senior PISA al OCDE, Daniel Salinas. Secretarul de stat a subliniat „efortul enorm al întregii comunități educaționale și în special al profesorilor” în timpul pandemiei, care a permis o mai mare rezistență în centrele de învățământ spaniole. „Pandemia a fost un moment critic pentru a verifica rezistența sistemului nostru educațional”, a adăugat el.

În această ediție, studiul evaluează competența matematică a elevilor de 15 și 16 ani ca materie principală și competența de citire și știință ca domenii secundare. În toate trei, performanța studenților spanioli este la niveluri similare cu mediile internaționale.

La matematică, performanța medie a elevilor spanioli este de 473 de puncte, o cifră similară cu media OCDE (472) și cu totalul Uniunii Europene (474), la niveluri de țări precum Ungaria, Franța, Germania, Portugalia sau Italia.

Față de 2012 (ultimul raport PISA în care competența matematică a fost subiectul principal), se înregistrează o scădere aproape generală, deși mai puțin în Spania (-11 puncte) decât în ​​media OCDE (-22 puncte). Această scădere s-a accentuat din 2018, ultimul studiu efectuat înainte de pandemie care a forțat închiderea temporară a centrelor de învățământ: între 2018 și 2022, performanța scade cu 8 puncte în Spania, 17 puncte în media OCDE și 20 puncte în totalul UE. . .

În cazul competenței științifice, studenții spanioli obțin 485 de puncte (media OCDE este de 485 și totalul UE este de 484), cu două puncte mai mult decât în ​​2018. Comparativ cu 2012, performanța scade cu 11 puncte în medie în Spania și cu 16 puncte în media OCDE.

În ceea ce privește competența de citire, performanța medie în Spania (474) este, de asemenea, în concordanță cu media OCDE (476) și cu totalul UE (475). În acest caz, rezultatele scad cu 14 puncte față de 2012 în Spania, când în OCDE în ansamblu acestea scad cu 21 de puncte.

În ceea ce privește sexul, în aproape toate țările, elevii de sex masculin obțin scoruri mai bune decât elevii la matematică și științe (cu 10 și, respectiv, 5 puncte mai mult în cazul Spaniei), în timp ce fetele au o ușurință mai mare cu cititul (cu 25 de puncte mai mult în cazul Spania). Pe de altă parte, în toate țările, elevii dintr-un mediu socioeconomic avantajat au rezultate semnificativ mai bune decât cei dintr-un mediu defavorizat. În Spania, diferența de performanță la matematică, de 86 de puncte, este totuși mai mică decât în ​​media OCDE (93 de puncte) și în totalul UE (102).

Studenții spanioli sunt, de asemenea, printre cei mai rezistenți în ceea ce privește originea lor socioeconomică: 12% dintre studenții dezavantajați din punct de vedere socioeconomic obțin performanțe ridicate (10% în media OCDE).

Bunăstarea emoțională a elevilorStudiul analizează, de asemenea, bunăstarea emoțională a elevilor în jurul diferitelor variabile, cum ar fi expunerea la bullying. În Spania, 6,5% dintre studenții de 15 ani declară că au fost hărțuiți frecvent, comparativ cu 8,3% dintre studenții din media OCDE.

Ca și în edițiile anterioare, elevii spanioli se remarcă din nou pentru gradul lor ridicat de integrare în școală, spaniola fiind a treia cea mai mare valoare din studiu, după Austria și Elveția. Astfel, 86% dintre elevii spanioli indică că simt că aparțin școlii lor (față de 75% în media OCDE) și 78% raportează că își fac prieteni ușor (față de 76% în media OCDE), care are o impact favorabil în climatul școlar și în motivarea și performanța elevilor.

Studiul a fost realizat în 37 de țări OCDE și 44 de țări și economii asociate. Au participat 690.000 de studenți și 21.621 de centre. Dintre aceștia, 30.800 sunt școlari spanioli și 966 sunt centre educaționale spaniole. Pe lângă cele trei subiecte de bază, raportul, a cărui activitate de teren a fost realizată în primăvara anului 2022, analizează o competență inovatoare, de data aceasta gândire creativă. Rezultatele acestei competiții vor fi cunoscute în iunie 2024. Pe parcursul anului 2024 vor fi publicate și rezultatele concursului financiar și un volum despre pregătirea studenților pentru învățarea pe tot parcursul vieții.

Mai multe informatii Programul pentru evaluarea studenților internaționali PISA 2022 Sursa: Guvernul Spaniei – Centrele educaționale spaniole se adaptează mai bine la adversitate decât majoritatea țărilor OCDE