#Madrid –

COLECTATE ÎN PORTOFOLIOUL DE ASISTENȚĂ PRIMARĂ

Centrele de sănătate din Comunitatea Madrid oferă în mod preferenţial populaţiei cele 40 de servicii prioritizate în Portofoliul de Servicii de Asistenţă Primară Standardizate, CSE, care se adresează în mod special populaţiei copii, adolescenţilor şi adulţilor, persoanelor vârstnice cu şi fără probleme de sănătate. Din 2007 au acest document științifico-tehnic care răspunde Portofoliului de Servicii Comune al Sistemului Național de Sănătate, bazat pe îmbunătățire continuă, de la ediția inițială a fost actualizat de șase ori. Schimbările care au fost introduse se bazează pe dovezi științifice și pe prioritățile politicii de sănătate ale fiecărui moment.

În prezent, versiunea a 7-a publicată în 2021 este în vigoare, iar anul viitor este planificată ediția celei de-a 8-a, după efectuarea revizuirii mai multor servicii, conduse de Aria de proces și calitate a managementului de management al îngrijirii. pornind de la baza comună a acestei oferte care este aprobată în Sistemul Naţional de Sănătate.

ThePortofoliu de Servicii de Asistență Primară StandardizateInclude intervențiile pe care profesioniștii le dezvoltă pentru promovarea sănătății, prevenirea bolilor și abordarea problemelor de sănătate, cu criterii omogene care garantează calitatea îngrijirii. Comunitatea Madrid a fost un pionier în includerea în serviciile sale de CSE precum Intervențiile comunitare în 2014 și Îngrijirea persoanelor vârstnice, cu fragilitate sau deficiență funcțională încorporată în 2018. În același an, serviciile legate de îngrijire au fost stratificate Persoanele cu patologii cronice. la niveluri de intervenție scăzute, medii și înalte, pentru a adapta îngrijirea la diferitele nevoi ale pacienților cronici. Acest nou format a fost implementat pentru a răspunde Strategiei de îngrijire a pacienților cu boli cronice din Comunitatea Madrid.

Serviciile sunt structurate în activități de asistență medicală axate pe promovarea sănătății, prevenirea bolilor, monitorizarea și controlul bolilor cronice, educație pentru sănătate de grup și intervenții comunitare, care se adresează cetățenilor în funcție de vârstă și sex. Printre cele specifice populației infantile se numără depistarea precoce a problemelor (pierderea auzului, tulburări de vedere etc.), vaccinarea, monitorizarea dezvoltării, îngrijirea bucală și intervențiile de Educație pentru Sănătate în centrele de învățământ.

În cazul femeilor, oferta prioritizează, printre alte procese, informarea și utilizarea metodelor contraceptive, îngrijirea în timpul sarcinii și depistarea precoce a cancerului de col uterin și de sân. În raport cu populația adultă în general, există evaluarea riscului cardiovascular, vaccinarea împotriva gripei și pneumococului la persoanele de peste 60 de ani și din grupele de risc și îngrijirea persoanelor cu patologii cronice cu hipertensiune arterială, diabet, insuficiență cardiacă. boli de inimă, BPOC, astm și tulburări neurocognitive majore, printre altele.

Unități specifice de îngrijire

Pentru toți cetățenii se acordă servicii de îngrijire persoanelor care au nevoie de îngrijiri paliative, educație pentru sănătate în grup, intervenții chirurgicale minore și depistarea riscului de abuz în familie. Include și beneficiile oferite în Unitățile de îngrijire specifică pentru moașe, sănătate bucală, fizioterapie și asistență socială în sănătate.

Portofoliul de servicii standardizate este folosit ca instrument de management și calitate. Calitate pentru că omogenizează modul de lucru în centrele de sănătate, este susținută de ghiduri de practică clinică sau de consensul experților și este actualizată la doi-trei ani pe baza dovezilor științifice; De asemenea, permite evaluarea anuală a celor 222 de indicatori de proces care o compun și promovează asistența de calitate prin stabilirea de standarde.

Toate serviciile includ cel puțin un indicator de acoperire (CI) sau un procent din populația deservită și două criterii de bună îngrijire (CBA) care au în vedere intervențiile specifice pe care trebuie să le primească oamenii, precum și frecvența implementării acestora. Este un instrument de management deoarece indicatorii săi fac parte din Contractul de Program al fiecărui Centru de Sănătate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Centrele de sănătate ale Comunităţii oferă, de preferinţă, 40 de servicii specifice de asistenţă populaţiei copiilor, adulţilor şi vârstnicilor.