Un grup de 16 asociaţii şi entităţi din domeniul integrării străinilor din Catalunia a fost acceptat recent să facă parte din Masa de Dialog pentru Cetăţenie şi Imigraţie, for consultativ specializat pe problemele străinilor, din cadrul guvernului regional. Printre cele 16 asociaţii şi entităţi se află şi ASOCROM, una dintre cele mai vechi asociaţii ale românilor din regiune. Potrivit unui comunicat de presă al Secretariatului de Imigraţiei din cadrul Guvernului Regional al Cataluniei, noii reprezentanţi ai imigranţilor din zonă au fost selecţionaţi în urma unei convocări publice care s-a derulat în acest an.

Actuala Masă de Dialog va servi guvernului catalan, în cadrul Secretariatului de Imigraţiei, condus de Oriol Amoros, instituţie din cadrul Direcţiei de Acţiuni Sociale şi Civice, condusă de ministrul regional Carme Capdevila, pentru stabilirea acţiunilor privind integrarea străinilor.

Noii membri ai Mesei de Dialog sunt Comisión Catalana de Ayuda al Refugiado, Mesa de Entidades del Tercer Sector, Càritas, Cruz Roja, Òmnium Cultural, Federación de Asoc

Secretarul de Imigraţie, Oriol Amoros şi Carme Capdevila, ministru regional pentru Acţiuni Sociale şi Civice

iaciones de Vecinos de Vivienda Social de Cataluña, Fundación Sergi, SOS Racismo, Asociación de Trabajadores Pakistaníes en Cataluña, Asociación Sociocultural Ibn Batuta, Federación de Entidades Latinoamericanas de Cataluña (FEDELATINA), Federación de Entidades Peruanas de Cataluña (FEPERCAT), Coordinadora de Asociaciones Senegalesas, Asociación de Mujeres Chinas en Cataluña, Taghrast – Espacio Amazic și Asociación Rumana de Cataluña (ASOCROM). În Catalunia, românii reprezintă a doua comunitate cu 100 de mii de membri, după cea a marocanilor.