Joacă-te să fim cine nu suntem pentru o zi, masca-ne în spatele deghizării altora, dă voie ca distracția și bucuria să ne inunde fără prea multă modestie. Teatru? Nu, carnaval. Și anul acesta se întoarce la Madrid sâmbăta viitoare cu proclamația Soleá Morente pentru a umple orașul cu muzică și culoare timp de patru zile până când Miercurea Cenușii ne impune un doliu riguros. Și tu, ce ai de gând să faci?

Fidele tradițiilor -de la pătura salopetei până la înmormântarea sardinei- anul acesta carnavalul de la Madrid aduce o propunere răcoritoare, diversă, plurală. , unde această tradiție îmbrățișează noile manifestări muzicale contemporane, cu un protagonism deosebit al artiștilor și DJ-ilor de pe scena națională și madrilenă. Matadero va fi epicentrul, dar te poți bucura și de petrecere fără a părăsi cartierul tău.

) Ilustratorul Daniel Diosdado -colaborator la The New Yorker sau The Wall Street Journal , de exemplu- a „îmbrăcat” petrecerea cu un afiș în care nu lipsesc uriași, capete mari, costume, muzicieni, dansatori, parade, chirigote, carnaval latin, înmormântarea sardinei… și multe, un multă culoare pentru a evoca caracterul multicultural, incluziv și primitor al carnavalului de la Madrid.

Proclamatie si concert. Soleá Morente deschide petrecereaSâmbătă 24, ziua deschiderii în Plaza Matadero cu o proclamație și multă muzică. Amatria va începe la : 27 pentru a actualiza coloana sonoră. Sub Amatria se ascunde compozitorul, muzicianul și producătorul Joni Antequera care, după cinci albume, s-a dovedit a fi un artist vizionar care explorează constant noi orizonturi și noi moduri de a înțelege esența pop.

Când motoarele s-au încălzit, la 13: 00 h va fi deschiderea „oficială” cu proclamarea Soleá Morente, o femeie cu un „pedigree” flamenco impresionant. Născut într-una dintre cele mai respectate descendențe artistice din țară, Morente nu numai că va ține proclamația, dar va putea și cânta muzică ulterior cu un concert în care își va arăta încă o dată capacitatea de a se uni pop si flamenco cu referinte pop de vis sau shoegaze, dând viață unei propuneri intime, unice și foarte personale.

Accesul la ambele concerte este gratuit până la epuizarea capacității, continuand pe tot parcursul Momentan masurile de securitate si protocolul sanitar indicat de autoritati, pentru ca daca vrem ceva este un carnaval sigur.

Dupa concertele de dimineata, piata Matadero se va umple la ora 13: h dintre cele mai originale costume cu „Întâlnirea Tovarășilor Terestre”. O sărbătoare a originilor carnavalului care va celebra căutarea contactului dintre cultura umană și lumea naturală printr-o paradă cu muzică live. Daca vrei sa participi te poti inscrie si la Children’s Costum Lab, doua ateliere propuse de Lorena Delgado vineri 25, de la 16: 10 la 14: h și aceeași sâmbătă, de la 02: la 16 : h, în care fiecare familie își poate proiecta propriul costum durabil de specie non-umană, de la biomateriale și elemente reciclate da Astfel poți merge de la atelier la… paradă.

Atelier de costume.@ Borgo StudioȘi, după-amiaza, la 14: h, nu putea lipsi dansul de carnaval cu sesiuni de DJ de la Chica Gang, Drea, Toccoroco si Brava. O selecție atentă de reprezentanți ai cluburilor și grupărilor madrilene care, de la independență, au reușit să-și țese propria scenă departe de prejudecățile de gen și stil.

Să ținem nenorocitul? Imortalizat de Goya, pelele manteo este un ritual care se repetă în carnaval secol după secol. Anul acesta nu putea lipsi. Va fi duminică, 16, la 12: h, din nou în Matadero, în compania asociației culturale de muzică și dans Arrabel care, îmbrăcată în stilul tradițional madrilen, va însoți cu cântece și melodii populare manteo-ul acelui slăbănog care trebuie să fi făcut ceva pe tot parcursul anului pentru a merita acea pedeapsă populară.

La 13: 02 vor prelua cea de-a XIV-a Întâlnire a lui Murgas și Chirigotas care va stârni râsul cu recenziile lor de știri sociale, politice, sportive… fără a lăsa o marionetă cu capul și înarmați doar cu ironie, satiră, cuplete, pasodoble sau Pur și simplu un potpourri din tot. Cu Juan Diego Bueno, „el Juandi” ca maestru de ceremonii, vor participa diferite chirigote și comparse din întreaga comunitate din Madrid.

Fără să te miști de la tine district Și trecem prin raioanele în care propunerile de a se bucura a carnavalului fără a părăsi cartierul. Consultați aici întregul program, în care nu lipsesc atelierele de măști, costume, muzică, parade sau păpuși.

De exemplu, la Barajas au îmbinat carnavalul și magia, iar „muzicalul”. călătoriile care au loc pe parcursul lunii în San Blas-Canillejas vor culmina sâmbătă 25 cu trupa ‘La Gaditana care s-a întors’, care, cu ritmurile sale, râsetele, corul vocal, critica și bucuria, te vor transporta la celebrele carnavale de la Cadiz.

Tocmai această comparsă, formată din uruguaieni care locuiesc la Madrid și moștenitoarea lui ‘La gaditana que se va’, un grup de zarzuela din Cadiz care face 25 ani triumfați în Uruguay, se va opri vineri, 26 în cadă, un cartier cu un puternic program de carnaval.

Concursuri, ateliere de costume și spectacolul chirigotei ‘La madrile ña’ sunt principalele feluri de mâncare din Ciudad Lineal, care, la fel ca și Chamartín și Arganzuela, include un concert educațional cu carnavalul ca protagonist.

În Villa de Vallecas ei nu au doar o paradă, sâmbăta 30, de la Congosto la Auditoriul Municipal al 13 Rosas, dar își fac și propria înmormântare a sardinei cu „Around with the bug” miercuri, 2, de la Centrul Sociocultural Francisco Fatou până la Paseo de García Lorca. La fel ca și Villaverde care, printre numeroasele sale propuneri, își ia rămas-bun de la umilul peștișor.

Salamanca dedică întreaga duminică carnavalului. Va fi în Conde de Peñalver, între Goya și Alcalá, cu o succesiune de jocuri, ateliere, șarange, păpuși…

Și Carabanchel, pe lângă o petrecere costumată sau ateliere, ne arată „Carnavalul în artă”, o călătorie prin lucrările picturale „carnavalului”, personajele lor cele mai iconice și influența lor asupra altor manifestări artistice. Între timp, Tetuán ne oferă o plimbare sonoră, „Cântece de carnaval ale ultimului 50 ani’, cu Rafael Aranda ‘Taleguilla’ și chitariștii José Manuel Aranda Perales și Manuel Ruiz Constantino Cueto prin cele mai bune cântece de carnaval din ultima jumătate de secol. Va fi joi 17, la 10: 00 h la Centrul Sociocultural Tetuán.

Înmormântarea SardineiE timpul să ridicăm batista și să ne îmbrăcăm de doliu pentru că miercuri, pe 2, mergem la o înmormântare. Cel cu sardina, desigur. Începând la 02: 00 h Frăția Veselă a Înmormântării Sardinei va face un tur din Madrid de los Austrias până în Plaza Mayor, unde parada sa se va încheia cu citirea proclamației și a muzicii. Un preambul la înmormântarea în care după-amiaza, la 17: 30 h, împreună cu Asociația Comparsa de Gigantes y Cabezudos, sardina își va face ultima călătorie pe străzile Madridului, începând din San Antonio de la Florida până la fântâna Los Pajaritos din Plaza de las Moreras din cabană. Acolo, pe lângă sardină, ne vom lua rămas bun de la carnaval. Postul începe.

96077

Sursa: 96079Carnaval, carnaval…