„MĂS ȘI RESPIRA”, ACTIVITATE DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A DEFICITULUI ANTITRIPSINEI ALFA-1

O echipă multidisciplinară formată din pneumologi și profesioniști în asistență medicală de la Spitalul Clínico San Carlos, împreună cu kinetoterapeuți, organizează activitatea „Walk and breathe”, destinată pacienților cu deficit de alfa 1 antitripsină, una dintre cele mai răspândite boli rare care pot provoca dezvoltarea emfizemului pulmonar și a bolilor hepatice. Activitatea consta in efectuarea de exercitii de kinetoterapie respiratorie cu plimbari in aer liber. Deficitul de alfa-1 antitripsină este o afecțiune cauzată de faptul că organismul nu produce suficientă această proteină, care protejează plămânul de agresiunile provocate de agenți externi precum tutunul sau alte substanțe inhalate care sunt poluante și iritante.

Activitatea „Merge și respira” constă în plimbări săptămânale timp de șase luni, cu grupuri de șase pacienți, în care în timp ce merg pe jos in aer liber desfasoara exercitii de kinetoterapie respiratorie, indrumati de un kinetoterapeut si o asistenta in cadrul proiectului de reabilitare si umanizare pe care medicii pneumologi l-au pregatit.

. Pacienți, pe care În cazul în care sunt furnizate un pedometru și brățări care le monitorizează activitatea, aceștia pleacă de la Spitalul Clinic la farul Moncloa și se întorc la spital. Pe parcursul călătoriei lor fac mai multe opriri pentru a efectua exercițiile, printre care oprirea pentru a vizita Muzeul Americii în cadrul programului de umanizare și reabilitare respiratorie.

Spitalul Clinic, consultație monografică de excelență

Serviciul de Pneumologie al Spitalului Clínico San Carlos are un consult monografic și specific „care oferă răspunsuri la consultațiile pe care le pot face pacienții care au un nivel scăzut de alfa 1 antitripsină, cu posibilitatea de a începe acțiuni precum studiul genetic, evaluarea rudelor de sânge, recomandarea de obiceiuri sănătoase și, în pacienți selectați, folosiți o terapie substitutivă” explică medicul pneumolog al Spitalului Clínico San Carlos și șeful consultației Juan Luis Rodríguez Hermosa.

Unitatea de deficit de la antitripsina fa 1 a Spitalului Clinic, o boală congenitală care are o prevalență mai mare decât hipertensiunea sau fibroza chistică și care afectează și pacienții cu BPOC, a fost acreditată drept centru de excelență de către Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică.

Această unitate de înaltă specializare, formată din pneumologi, kinetoterapeuți, profesioniști în asistență medicală, nutriționiști, experți în sistemul digestiv și genetică oferă îngrijire pacienților cu acțiuni precum terapia augmentativă, care previne progresia bolii, împreună cu un studiu genetic și evaluarea rudelor de sânge pentru a exclude această deficiență ca factor de risc pentru alte boli pulmonare precum BPOC. Atenția acordată pacienților și rudelor de către profesioniștii acestei unități acoperă procesul de diagnosticare, studiul familial și urmărirea și tratamentul pacienților care au nevoie.