Primarul localităţii Calatayud, Víctor Ruiz şi preotul parohiei ortodoxe, Florin Datcu, au semnat un acord privind concesionarea unui teren pentru construirea unei biserici ortodoxe. Acordul semnat prevede concesionarea terenului pentru 50 de ani şi cu o limită maximă de 5 ani pentru ca biserica să fie construită şi deschisă publicului.

În caz contrar, parohia îşi pierde dreptul de folosire a terenului. De asemenea, primăria a precizat că se interzice folosirea terenului în alte scopuri. Parcela pe care urmează să se construiască biserica ortodoxă este ocupat acum de o hală care nu mai este folosită. În acordul semnat se mai specifică şi faptul că în urma construirii bisericii trebuie protejat un segement din vechiul zid al oraşului, care trebuie să rămână vizibil.

La rândul său, preotul parohiei „Sfântul Ioan Românul„, Florin Datcu a spus că are deja un proiect de biserică şi că obiectivul este ca lucrările de construcţie să fie finalizate în scurt timp. „Noi ne dorim să putem termina lucrările într-un an, doi. De aceea, am stabilit deja un proiect pentru o biserică mică, frumoasă şi practică în stil grecesc, cu o singură turlă. Nu vrem să ne apucăm de o construcţie mare pe care să nu o terminăm niciodată„, ne-a declarat preotul Florin Datcu. În privinţa finanţării construcţiei, preotul a redus cheltuielile prevăzute iniţial între 400 – 500 de mii de euro la 200 – 300 de mii, iar pentru acoperirea costurilor, parohia se bizuie pe enoriaşi dar şi pe alte surse posibile de sponsorizare. În acest sens, parohia a deschis două conturi pentru donaţii la IBERCAJA (nr. cont: 2085 06 60780330524861) şi la BANCO POPULAR (nr. cont: 0075 15 81 680600002677).