Majoritatea parlamentarilor romani au votat pentru suspendarea din functia de presedinte al Romaniei pe Traian Basescu, in urma unei sesiuni extraordinare a camerelor reunite.

Votul a fost secret, cu bile. Au fost in total 370 de voturi valabile. 256 de parlamentari au votat pentru suspendarea lui Traian Basescu si s-au inregistrat 114 de voturi impotriva.

Pe parcursul sesiunii, parlamentarii USL au prezentat mai multe motive incriminatorii la adresa Traian Basescu care a fost acuzat printre altele ca a uzurpat autoritatea premierului si ca si-a depasit atributiile legale.

Basescu a incercat sa se apere de acuzatiile aduse si a acuzat USL-ul ca vrea sa controleze toate institutiile statului si justitia.

Va garantez ca atata timp cat voi fi presedinte nu vor reusi sa faca niciun compromis. Eu nu fac interventii nici la procurori, nici la judecatori, nici la politisti, nu am facut-o nici nu am s-o fac„, a spus Basescu in Parlament.

Inainte de inceperea votului, Traian Basescu, a plecat din Parlament dupa ce a ripostat la acuzatiilor aduse si l-a invitat pe Crin Antonescu sa-si respecte promisiunea, daca el va castiga la referendum. Presedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu a spus ca daca Traian Basescu nu este suspendat in urma referendumului el va iesi din viata politica.

In curand se va decide si data referendumului cand electoratul va vota pentru sau impotriva deciziei de suspendare, adoptata de Parlament. Presedinte interimar al Romaniei va fi presedintele Senatului, Crin Antonescu, care a anuntat ca data pentru organizarea referendumului va fi 29 iulie.

Intrebarea de pe buletinul de vot la referendum propusa este „Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei Traian Basescu?”.