Medicii de la Spitalul Clinic din Barcelona au testat un vaccin terapeutic pentru pacienţii cu HIV, care reduce de trei ori mai mult decât orice alt medicament, prezenţa virusului în corp. În cursul testelor, vaccinul a fost probat pe 24 de pacienţi purtători ai virusului care nu au fost trataţi în prealabil cu medicamente antiretrovirale.

Vaccinul a fost prezentat în cadrul proiectului HIVACAT, susţinut de guvernul regional şi de entităţi private, care are ca obiectiv evitarea tratamentelor cu anti-retrovirale, scumpe şi cu efecte secundare, medicamente obligatorii pe viaţă pentru purtatorii acestui virus.

Potrivit dr. Josep Maria Gatell, de la Spitalul Clinic, vaccinul se creează special pentru fiecare pacient. „Acest model de vaccin este bazat pe un anumit tip de celule care ajută la stimularea imunităţii. Este primul vaccin care dă un răspuns semnificativ pentru majoritatea pacienţilor„, au precizat medicii catalani.

Dacă proiectul de cercetare a efectelor vaccinului continuă conform planului echipei de la Barcelona şi rezultatele sunt cele dorite, vaccinul ar putea fi comercializat peste câţiva ani şi ar putea fi folosit chiar şi în ţările în curs de dezvoltare, datorită costurilor relativ mici de producţie.

Potrivit statisticilor ONU, în 2009 erau peste 33 de milioane de bolnavi cu HIV, iar 1,8 milioane au murit din cauze legate de infectarea cu HIV. La ora actuală nu există un vaccin preventiv pentru HIV sau pentru vindecarea bolii SIDA.