Conducerea Partidului Popular din Badalona a distribuit sâmbătă pe străzile oraşului pliante care conţineau mesaje negative la adresa imigranţilor, iar una dintre fotografii arăta o pancartă pe care scria „Nu vrem români„. Broşura are prima pagină în alb negru şi conţine o fotografie cu două femei care poartă batic şi textul: „Cartierul tău este sigur?„. În interiorul pliantului se întâlnesc mesaje precum „Mai multă securitate„, acompaniate de fotografii cu străzi murdare, accidente de trafic, un balcon în care apar imigranţi şi o bancă din parc pe care stau două femei cu batic pe cap.

De asemenea, aşa cum precizează agenţia Europa Press, în pliantul răspândit de populari la târgul localităţii apar fotografii de la diverse manifestaţii cu pancarte, ce conţineau mesaje la adresa primarului. Pe ultima pagină a pliantului apare şi fotografia preşedintelui PP din Badalona, Xavi Garcia Albiol alături de mesajul său: „Îmi mai lipsesc doar doi consilieri ca să câştig alegerile municipale. Dacă voi fi primar în 2011 vă asigur că vom putea să ieşim în cartier în siguranţă fără să fim atacaţi sau jefuiţi. Cine trăieşte în Badalona va trebui să se adapteze normelor şi obiceiurilor noastre. Putem şi o vom face„.

Popularul Xavi Garcia Albiol nu se află la prima acţiune de acest gen. La ultimele alegeri din 2007, el a postat pe youtube un video prin care încerca să facă o legătură între imigraţie şi delincvenţă, iar în urmă cu câteva zile a declarat la o emisiune tv la un post local că „românii au venit doar ca să comită delicte„, specificând totuşi că se referea la ţigani. Printre primele reacţii ale internauţilor spanioli predomină critica la adresa Partidului Popular din Badalona şi mulţi dintre ei califică această acţiune ca fiind o măsură electoralistă fără scrupule. 

În Badalona trăiesc 219.000 de locuitori dintre care 33 de mii sunt străini şi doar 1138 sunt înregistraţi la primărie ca români. În Spania aceasta este prima acţiune politică anti-românească din ultimii ani. Deocamdată autorităţile române nu au comunicat nici o reacţie oficială.