Agenția Fiscală a CatalonieiDe la înființarea oficiilor teritoriale ale Agenției Fiscale Catalane și până astăzi, ATC a deservit mai mult de un milion de persoane, în special 1.019.407, și a gestionat 5.534.313 dosare. Colectarea lichidelor a crescut cu 46,6%, trecând de la 3.425 milioane în 2018 la 5.023 milioane în 2022. A fost asumată în totalitate gestiunea executivă a datoriilor tuturor departamentelor și organelor Generalitati, printre care cele ale Serviciului Catalan de Trafic și restul. a administrațiilor fiscale din Catalonia. Forța de muncă s-a dublat, de la 400 de lucrători în 2016 la

816 actual, cu adăugarea de personal nou la organele fiscale de specialitate. De la implementarea Bizum în septembrie 2021, prin acest sistem au fost primite 78.292 de plăți. 100% din procedurile cu Agenția Fiscală Catalană se pot face acum electronic.

Acestea sunt câteva dintre datele pe care pa subliniat de directorul Agenției Fiscale Catalane, Eduard Vilà, la deschiderea Conferinței: „15 ani în serviciul publicului. Transformare și provocări”, care a avut loc astăzi la sediul ATC, pe Paseo de la Zona Franca din Barcelona. Vila a făcut unul „evaluare foarte pozitivă” a datelor, care „ne arată că ATC a crescut semnificativ”. „Astăzi, putem spune că Agenția Fiscală a Cataloniei este deja consolidată integral”a asigurat el.

La rândul ei, președintele ATC și secretarul de finanțe al Generalitat-ului, Marta Espasa, a asigurat că, după 15 ani, agenția catalană se află într-un „proces de maturare”, Dar „cu un drum lung de parcurs”. Pentru Espasa, acest 2023 va fi un an”a provocărilor”, și este convinsă că acestea pot fi atinse”așa cum s-a făcut în acești 15 ani” mulțumită „efortul” a oamenilor care lucrează acolo.

În acest sens, secretara i-a dedicat un cupludin discursul său de încheiere adresat profesioniștilor ATC, „care și-au dedicat multe ore din viața agenției catalane, lăsându-și amprenta, și în acest fel avansând și întărind instituția”. Un mulțumire care s-a extins tuturor colaboratorilor – administrații localniciconsilieri, asociații profesionale — care au înființat un „ecosistem” ce „devine mai mare și mai intens”. „Datorită lor și personalului ATC putem avea o agenție fiscală a secolului XXI: modernă, eficientă și oferind servicii de calitate”, a conchis el.

1.501,7 milioane de euro de fraudă descoperită din 2015

În ceea ce privește lupta împotriva fraudei, Eduard Vilà a subliniat succesele obținute cu Planul de prevenire și reducere a fraudei fiscale și promovarea bunelor practici fiscale, care de la primul Plan a fost aprobat în 2015 și până în prezent, a permis descoperirea unui total de 1.501,7 milioane de euro de fraudă. El a mai evidențiat, ca obiective ale Planului, creșterea gradului de conștientizare fiscală în rândul cetățenilor, îmbunătățirea serviciilor către contribuabil și depistarea fraudelor pentru garantarea încasării datoriilor fiscale. Potrivit lui Vilà, scopul acestui Plan este „furnizează-ne instrumente de planificare care depășesc domeniul de aplicare anual, care, în plus, arată angajamentul agenției față de societate de a fi transparentă și responsabilă față de cetățeni”. „Obiective care au fost mai mult decât atinse, așa cum demonstrează datele pe care le prezentăm astăzi”el a raspuns.

Referitor la calculul decalajului fiscal, pe care ATC l-a calculat de două ori și cu care a constatat o reducere a decalajului fiscal cu 32%, directorul a precizat că „Acest lucru demonstrează creșterea conformității voluntare de către cetățeni și aceasta este linia pe care o urmărește Agenția” şi, mai mult, a remarcat că „Suntem prima și singura administrație fiscală din stat care am efectuat acest exercițiu de transparență”.

Asumarea de noi taxe

În cadrul discursului său, Eduard Vilà a trecut în revistă noile taxe asumate de ATC: taxa pe activele neproductive ale persoanelor juridice (2019), taxa pe instalațiile care afectează mediul (2020) și taxa pe emisiile de CO2 de la tracțiunea mecanică. vehicule, care a trebuit să fie amânate din cauza pandemiei și a fost implementată în cele din urmă în 2021. Vilà a ținut să sublinieze „adevărata provocare a informării și asistenței cetățenilor” că aplicarea acestei taxe a însemnat pentru ATC, cu aproape 2 milioane de vehicule și peste un milion și jumătate de contribuabili.

Un model de atenție omnicanal

În 2020, pandemia a accelerat transformarea digitală a ATC, care a implementat noi servicii de asistență non-față în față: asistentul virtual de colectare a executivului, serviciul de asistență telefonică personalizată și apelul de service L’ATC us, care a încorporat ulterior video. asistenta si asistenta telefonica exclusiv taxei CO2. Astfel, la momentul actual ATC asistă contribuabilii în persoană, prin telefon digital, adică prin atenție omnicanal.

Iar soldul acestei atenții în 2022 este de 28 de milioane de pagini vizualizate în sediul electronic; 57.565 contribuabili serviți cu asistenți virtuali; 120.588 de întrebări au răspuns prin formularele de contact; 34.761 de contribuabili serviți cu ATC vă sună, cu 95% satisfacție; În birouri au deservit 34.761 de persoane, 92,8% dintre contribuabili fiind „foarte mulțumiți” de serviciul primit. „Aceste date confirmă calitatea îngrijirii, unul dintre obiectivele Agenției Fiscale din Catalonia”a conchis Vilà.

Conferința a avut și o masă rotundă despre fundamentele ATC, la care au participat foștii directori ai Agenției, Lluís Franco, Josep Solà și Teresa Ribas, care și-au trecut în revistă cariera în fruntea Agenției Fiscale din Catalonia.

sursă: ATC a deservit peste un milion de oameni, a gestionat peste 5,5 milioane de dosare și a crescut veniturile cu 46% în ultimii cinci ani