Asociația Garage, integrare prin rap și… mai mult

Asociația Garage, integrare prin rap și… mai mult

#Madrid –

Luminile scenei sunt stinse. Se aude un sunet caracteristic, cum ar fi o bufnitură, a punchline. Murmurul publicului crește. încă o lovitură. Aşteptarea este palpabilă în mediu. Bang. Pământul vibrează. Bang. Un reflector indică un artist care urcă pe scenă doar cu un microfon și rimele sale. Este exact în acel moment când magia lui rap începe. Asociația Garaje este o entitate care lucrează pentru transformarea societății prin educație non-formală, denunțând în același timp excluziunea socială. Toate acestea canalizate prin muzică, rap.

În timp ce mișcarea a început să devină centrul nopții la Madrid, în cartierele marginale din New York, un nou stil de muzică urbană a luat naștere în anii 80 ca mod de a protesta și de a lupta împotriva sistemului și a situației din țară. Cu acea esență, această asociație, creată în 2011, a devenit un refugiu, o școală și, la rândul său, o platformă pentru tinerii cărora nu le este ușor în viață. În prima ediție a premiilor Chaleco de Oro, acordate de Primăria Madrid, acest proiect a câștigat premiul pentru buna practică de voluntariat la care colaborează 40 de persoane și care are un personal de 12 profesioniști.

Premiile Vestele de Aur 2022 în cutia muzicală a Palacio de Cibeles
Ediția I a Premiilor Chaleco de Oro 2022 în cutia muzicală a Palacio de Cibeles

Până vin oameni care au mai greu decât alții. Fără a urma metodele tradiționale de predare a intervenției sociale, de unde vii sau câți bani ai nu contează când intri pe ușa studioului tău. Proiectele sale sunt atât de multe încât primul lucru pe care Luz Herrero, managerul de formare al Asociației Garaje, îl spune când i se cere numărul acestora este un „buf”. Inițiativele lor nu se măsoară prin cantitate, ci „după realizările obținute”.

Aceste realizări depășesc muzica urbană, deși aceasta este o axă foarte importantă în activitatea sa. Asociația Garaje organizează, de asemenea, evenimente și desfășoară activități culturale. De la organizarea unui concurs de promovare a talentului vârstnicilor până la sport sau zile dinamice pentru copii și familiile acestora, printre multe alte pariuri. Și, fără a neglija această asistență socială, în cartierul Retiro, de exemplu, se realizează două proiecte. conserve este pentru cei mici din raion în timp ce Locul meu folosește artivismul pentru a reflecta cu locuitorii fără adăpost ai Centrului Municipal de Recepție Juan Luis Vives. În plus, au o casă de muzică alternativă și sunt o școală de timp liber pentru tinerii care doresc să-și îndrepte viața profesională către revitalizarea socială.

Pentru a vorbi despre Asociación Garaje, s-ar putea folosi o paralelă cu muzica urbană. Ceea ce a început ca un proiect de intervenție socială în Torrejón de Ardoz, Madrid, sa răspândit acum în întreaga regiune. La fel ca el rap a trecut de la a fi un stil al minorităților la a fi al maselor. Și, așa cum se întâmplă întotdeauna cu muzica, pentru cei care alcătuiesc Asociación Garaje munca lor este un mod de viață. După cum spune însăși Herrero: „Muzica este doar o scuză pentru a îmbunătăți viața oamenilor”. Această asociație independentă, non-profit este un refugiu pentru tineri și nu atât de tineri. Oferă un spațiu de întâlnire în care li se oferă o oportunitate pentru viitor.

După-amiezele de garaj

Tardes de Garaje (TDG) este un proiect educațional-muzical menit să unească tinerii vulnerabili, cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani, cu profesioniștii în pedagogie și artă. Din această unire iau naștere inovații educaționale, artă populară și conștientizare socială.

Din ianuarie 2018, acest program oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani din medii etnice și culturale diverse, un loc pentru a se exprima și a-și crea arta. Acest spațiu le permite să genereze, să comunice și să difuzeze mesaje valoroase pentru pregătirea lor profesională, culturală și personală, învățând cum să profite de cunoștințele lor.

În prezent, TDG este împărțit în două grupe. Juniorul este format din 15 băieți și fete până la 17 ani iar la senior mai sunt 15 mai mari decât vârsta respectivă. Dar, dincolo de a face muzică și ca vârf al proiectului, există și asistența socială. Copiii din centre sociale, minori sau centre de sănătate mintală vin la Tardes de Garaje pentru a se dezvolta personal și profesional pentru că aici îi ajută să-și îmbunătățească relațiile cu oamenii și să-și îmbunătățească încrederea în sine. Prin muzică, ei dau voce problemelor actuale, sexismului sau rasismului, printre alte preocupări ale tineretului de astăzi.

În plus, cu membrii săi fac o treabă foarte personalizată cu obiective de îndeplinit pentru fiecare dintre ei. Acolo ajung baieti si fete care nu si-au terminat studiile sau fara acte si, de la TDG, ii ajuta prin angajarea unui avocat.

El rap fara machism sau insulte

Unul dintre lucrurile de care, fără îndoială, tinerii iubitori rap știi că sunt bătăliile de cocoși, competițiile de stilul liber unde două sau mai multe persoane improviză versuri pentru a „lovi” verbal rivalul și a câștiga titlul. În aceste evenimente este mai mult decât obișnuit să găsiți insulte și insulte, iar prezența feminină este aproape remarcabilă prin absența ei. Împotriva asta luptă și Asociația Garajelor.

Pentru Herrero există prejudecăți cu privire la rap că sunt mai ușor de depășit decât altele, deși recunoaște că există handicapuri educaționale în ceea ce privește acest gen. Din acest motiv, aceștia se apără spunând ceea ce se gândește fără să jignească sau să agreseze verbal pe nimeni. Pentru a face acest lucru, ei pun accent nu doar pe interpretarea în fața microfonului, ci și pe ceea ce vine înainte, „în analiză și într-o atitudine critică”, spune el.

O altă lucrare care le-a luat timp să se dezvolte și pentru care se luptă în fiecare zi pentru aceasta este rolul femeilor în rap. În urmă cu patru-cinci ani, doar 25% dintre tinerii din asociație erau femei. Acum că tendința s-a schimbat, femeile sunt mai dispuse să urce pe scenă, iar acel procent este de aproape 50-50. Ca parte a acestei conștientizări sociale, în 2019 au lansat o campanie cu fetele din Tardes de Garaje pentru a lupta împotriva violenței de gen. Și din nou a fost o rapcu un videoclip inclus, a patru tineri care povestesc fazele abuzului pentru ca adolescenții să recunoască semnele.

poate fi consultat mai multe proiecte pe site-ul Asociației Garaje.

Sursa: Asociația Garage, integrare prin rap și… mai mult

Despre autor

Redacția

Românul din Spania este o publicație românească independentă care a apărut în 2009. Este un proiect susținut de un colectiv de jurnaliști profesioniști și informează despre viața românilor din Spania. Dacă ai o informație de interes public contactează redacția

Publicitate

Publicitate

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu