Dacă ești responsabil pentru un câine sau o pisică, s-ar putea să fi avut o perioadă proastă dacă s-a pierdut vreodată într-un oraș mare precum Madrid. Unde va apărea? Mă vor suna dacă îl găsesc? Dacă ai fost lovit de o mașină? Dacă acestea au fost vreodată preocupările dumneavoastră, trebuie să știți că Consiliul Local a semnat un contract, prin organismul autonom Madrid Salud, pentru colectarea și asistența animalelor în spațiile publice din oraș. Nu că este ceva nou, dar noul contract garantează serviciile care erau deja prestate și s-au extins la altele noi, precum supravegherea epidemiologică și criminalistică a animalelor.

Directorul adjunct generalul de Sănătate Publică al acestui organism autonom, Ana Pérez, arată că prin acest contract „putem spune că animalele care se află pe drumurile publice urmează să aibă asistență de specialitate . zile ale anului”, deoarece, după cum explică el, „îngrijirea clinică a animalelor adăpostite în Centrul de Protecția Animalelor Municipale (CPA) în caz de necesitate sau incidente în weekend și sărbători».

Contractul, cu o cheltuială de 1,1 milioane euro și o durată de două ani, permite de asemenea să existe un serviciu veterinar care face posibil ilite detectează și diagnostichează situațiile de abuz asupra animalelor care sunt raportate către Madrid Salud și, în plus, promovează și garantează supravegherea sanitară adecvată a animalelor de companie în ceea ce privește bolile transmisibile de interes pentru sănătatea publică și sănătatea animală.

În acest sens, Ana Pérez subliniază că sensibilitatea față de abuzul asupra animalelor a crescut considerabil din partea publicului în ultimii ani și se vede. „Primim apeluri în fiecare zi de la persoane care observă situații care ar putea fi abuzuri”, explică el, dar este o problemă sensibilă pentru că „există situații de neglijență sau de neacordare a unei atenții adecvate animalului care ar putea fi catalogate drept abuz, dar, pt. de exemplu, a avea un animal legat sau în situații de frig sau căldură extremă, sau cu malnutriție, acest lucru se încadrează în abuz asupra animalelor și este o infracțiune.”

Pe de altă parte, Madrid Salud are și competența de a evalua situația animalelor necontrolate, pierdute sau abandonate în scopul prevenirii situațiilor de risc în domeniul sănătății publice, monitorizarea posibilei prezențe a bolilor infecțioase în populațiile de animale ale orașului și a zoonozelor (boli care se transmit între animale vertebrate și om, fie direct prin alimente, fie prin vectori precum țânțarii sau căpușele) pentru a preveni și minimiza răspândirea acesteia. . La momentul intrării animalelor în Centrul de Protecție a Animalelor (CPA), se evaluează și condițiile igienico-sanitare ale acestora pentru a le garanta bunăstarea și ca restul animalelor să rămână ferite de boli.

Aproximativ 4. aviz anual

Între și 2020, Serviciul Municipal Veterinar de Urgență (SEVEMUR) a primit o medie anuală de aproximativ 4.000 avize, 900 dintre acestea corespunzând animalelor bolnave, rănite, în situație de abandon sau din alte motive urgente. O medie de 1.800 dintre anunțuri corespundeau intervalului de noapte.

Ana Pérez subliniază că „primul lucru de făcut este să vezi dacă animalul are cip, iar dacă da, asta face logic lucrurile pentru că se cheamă imediat responsabilul”. Problema vine tocmai atunci când nu-l iau, iar animalul trebuie transferat la CPA și să aștepte fie să apară persoana responsabilă, fie, poate, să intre pe lista de adopții.

Pérez subliniază că „din fericire acum CPA-ul nu este la fel de saturat ca în alte momente și poate găzdui aceste animale în timp ce se caută o soluție definitivă pentru ele” și insistă că „dacă cineva vrea să aibă un câine, cea mai bună opțiune este întotdeauna primul încercați adopția”. Și profitați de ocazie pentru a vă aminti că CPA are dresori canini „care lucrează pentru ca aceste animale să dobândească tipare de comportament și să se poată adapta perfect unei căminuri”. O oportunitate de a face un câine să părăsească strada și să aibă o casă.