#AlcaladeHenares – Alcalá de Henares, 22 mai 2023.- Artistul complutens Rayden și-a anunțat în martie trecut intenția de a se retrage de pe scenă în 2024 și, ca punct culminant al carierei sale, a declarat că ar dori să ofere un concert gratuit în Plaza de Cervantes din orașul său natal.

Consiliul Local și artistul finalizează detaliile acelui concert care, așa cum a exprimat însuși Rayden, va fi în Plaza de Cervantes și va fi gratuit pentru toți locuitorii din Alcalá de Henares.

David Martinez Alvarez, Rayden

Rayden este numele de scenă al lui David Martínez Álvarez, un renumit rapper, compozitor și poet spaniol. S-a născut pe 6 aprilie 1985 în Alcalá de Henares, Madrid. Rayden s-a remarcat prin capacitatea sa de a combina versuri inteligente și poetice cu ritmuri și melodii captivante.
Rayden a obținut un mare succes în industria muzicală spaniolă și este recunoscut pentru talentul său liric și capacitatea sa de a transmite emoții prin melodiile sale. Influența sa asupra rapului și a poeziei contemporane din Spania este notabilă și continuă să fie una dintre cele mai proeminente referințe ale genului.
Și-a început cariera muzicală în 2001 ca membru al grupului A3bandas, dar în 2006 a câștigat o recunoaștere suplimentară prin alăturarea trupei de rap spaniolă de succes, Crew Cuervos. Cu Crew Cuervos, Rayden a lansat mai multe albume și a făcut turnee în toată Spania, consolidându-și poziția pe scena națională de rap.

Cu toate acestea, în 2010 a decis să părăsească trupa și să se angajeze într-o carieră solo. De atunci, a lansat mai multe albume apreciate de critici, precum „Estaba escrito” (2010), „Mosaico” (2014), „Antónimo” (2017), „Sinónimo” (2019) și „Homónimo” (2121). În 2019 a publicat și a treia sa carte „Lumea este o pisică care se joacă cu Australia”. În aprilie 2023, și-a publicat cel mai recent album La Victoria Impossible, reușind să ajungă pe locul 1 în vânzări.

Pe lângă cariera sa muzicală, Rayden a participat la concursuri de improvizație și a colaborat cu alți artiști renumiți din scena rap și muzicală în general. De asemenea, a publicat mai multe cărți de poezie, evidențiind „Herido Diario” (2015), „TERMINAMO-uri și alte poezii neterminate” (2018) și primul său roman „Abordarea femeii cactus și a bărbatului balon” (2023), care au a fost foarte bine primit de adepții săi.

Primarul orașului Alcalá de Henares, Javier Rodríguez Palacios, a declarat că „este o veste grozavă că Rayden, care s-a mândrit mereu că este din Alcalá de Henares, își încheie cariera în orașul nostru, în plus, într-un concert în Plaza de Cervantes, de care se pot bucura toți vecinii”.

Sursa: Rayden își va încheia cariera muzicală la Alcalá de Henares cu un concert gratuit în Plaza de Cervantes.