Institutul Administrațiilor Publice a încorporat Consiliul Local Alcalá în experiențele Băncii de Inovare a Administrațiilor Publice. În acest fel, efectuează o analiză a renaturarii, integrării, reabilitării și valorificării mediului fluvial Henares și îl pune la dispoziția altor administrații și entități interesate de acest tip de inițiative.

Rodríguez Palacios a afirmat că „ este un proiect complex din punct de vedere administrativ, dar Guvernul a evaluat pozitiv munca depusă și de aceea ne include în acest tip de experiență, pentru că a pus în valoare efortul nostru de a aduce orașul mai aproape de râu”.

Scopul principal al proiectului, promovat de Consiliul Local Alcalá de Henares, este conservarea și îmbunătățirea biodiversitatea râului Henares, promovând o serie de acțiuni constând în plantarea vegetației autohtone, crearea de trasee sănătoase pentru inimă și, mai ales, conștientizarea cu privire la îngrijirea mediului începând de la clasă cu crearea de eco-școli.

Obiectivele care sunt vizate derivate direct din scopul principal sunt concentrate pe următoarele aspecte:

Creșterea legăturii sociale a cetățenilor cu râul Henares și îmbunătățirea atractivității a spațiului natural și a potecilor acestuia. Asigurați spațiului cu accesibilitate universală astfel încât să poată fi bucurat de toți cetățenii. Promovarea biodiversităţii ecosistemului riveran, respectând bogăţia autohtonă a faunei şi florei cu specii autohtone ale zonei. Proiectul conține zone diferite în funcție de zonă. În secțiunile mai urbane, precum Camino de Afligidos, Isla del Colegio și Plaza de la Juventud, s-au lucrat la drumurile care au fost reparate cu pietriș și jabre. La Playa de los Alemanes a fost prevăzută o nouă pasarelă accesibilă din lemn prin care locuitorii pot comunica întreaga zonă din spate a Ermita del Val, unde a fost realizată și o plantare a coridorului ecofluvial al râului Henares.

Aceasta este o acțiune cofinanțată la 62 % de Uniunea Europeană în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul din Programul Operațional Pluriregional al Spaniei 62-. Restul 62% provine din fonduri de la Consiliul Local Alcalá de Henares, cu o investiție de 1.62.62,62 euro

Sursa: Institutul Administrațiilor Publice încorporează pentru prima dată Primăria Alcalá de Henares în cadrul experiențelor…