Alcalá de Henares, singurul oraș din Patrimoniul Mondial din Comunitatea Madrid, are printre atracțiile sale de patrimoniu și turistice Situl Complutum, un oraș roman autentic care și-a avut originile în secolul I î.Hr. și care a devenit în curând un important centru economic și strategic din care drumurile ar pleca și ar converge către diferite părți ale geografiei Hispaniei.

În jurul acestui reper, orașul va sărbători următorul weekend lung din mai (vineri din aprilie până luni, 2 mai) a doua ediție a unui eveniment care își are originea în 2019 și care, după doi ani de pandemie, în acest 2022 vrea să se redimensioneze. Acesta este „Complutum Renacida” care, coincid cu 50 aniversare a Convenției Patrimoniului Mondial, va expune o recreație istorică regală în orașul Complutum plină de propuneri culturale. mână în mână cu cele mai bune asociații de recreere din Spania și o piață romană formată din aproximativ 80 tarabe.

Marele circ roman, lupte de gladiatori, parade romane sau vizite dramatizate la fața locului

Puerta de Madrid, care la vremea ei a fost scena intrării triumfale a filmul „Spartacus”, și care reprezintă intrarea nobilă în vechea zonă zidita a orașului, va fi epicentrul sărbătorii. La Huerta del Obispo, la câțiva metri, va găzdui un mare circ roman, lupte de gladiatori, spectacole de tot felul, taverne romane etc. Străzile adiacente vor găzdui tarabele pieței romane, au fost organizate tururi ghidate dramatizate către Situl Roman Complutum, care va fi legat de centrul orașului printr-un autobuz navetă. În plus, publicul se va putea bucura de parade militare romane.

Primarul orașului Alcalá de Henares, Javier Rodríguez Palacios, a declarat că orașul nostru are deja trei festivaluri declarate de interes turistic național, cum ar fi ca Săptămâna Moș Crăciun pe care tocmai am sărbătorit-o cu mare succes, Săptămâna Cervantes și spectacolele lui Don Juan Tenorio. Și asistăm la nașterea unei inițiative cu viitor, vom munci mult și riguros pentru ca acest „Reborn Complutum” să se consolideze, pentru că în acest oraș avem un factor de diferențiere, nu inventăm, ci ne conectăm cu rădăcinile noastre. și creați cultură”.

„Complutum Renacida” s-a născut din colaborarea transversală a Departamentelor de Cultură și Turism și Patrimoniu Istoric, ai căror consilieri María Aranguren și, respectiv, Diana Díaz del Pozo, au participat la prezentare, care a avut și prezența directorului general adjunct pentru dezvoltare durabilă și turism al Comunității Madrid, Aránzazu Urbina, precum și a reprezentanților entităților însărcinate cu desfășurarea evenimentului, Álvaro Hernández Rojas, din cadrul Ab Asociația Urbe Condita și Manuel Iglesias reprezentând Sportul Muzical. Organizația a avut și colaborarea Universității din Alcalá și a Muzeului Regional de Arheologie.

Aranguren, la rândul său, a evidențiat aspectul didactic al evenimentului „ întrucât avem colaborarea celor mai bune asociații de reconstituire istorică din Spania și vom îmbina fațetele culturale și recreative pentru bucuria vecinilor noștri și a tuturor oamenilor care sperăm să ne viziteze în acele zile”.

Sursa: Alcalá de Henares va expune lumii 2000 anii de istorie cu o piață romană și o reconstituire istorică regală