Mai mult de 350 companii, agenți și profesioniști din sectorul agroalimentar catalan au participat în această dimineață la al II-lea Forum Alimentar Catalan, organizat de PRODECA, al Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală. Conferința, care s-a desfășurat la Centrul pentru Cultură și Memorie El Born, și-a recăpătat formatul față în față după anularea ediției de anul precedent din cauza restricțiilor pandemice și a fost transmisă și în direct pe site-ul Prodeca.

Sub titlul „Originea ca valoare”, conferința a fost despre strategii comerciale competitive în jurul proximității alimentelor. Evenimentul a inclus prezentări ale diverșilor experți care au oferit contribuții și cunoștințe despre cum să valorifice originea produselor locale și un prânz în rețea între participanți, agenți din industrie și

Proximitatea, o tendință de consolidare a afacerilor

Secretarul lui Carmel Mòdol de la Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Rural Affairs s-a ocupat de întâmpinarea participanților. În prezentarea sa, Carmel Mòdol a făcut referire la angajamentul Planului Alimentar Strategic al Cataloniei (PEAC) pentru produsul local.

La rândul său, directorul general al Prodeca, Ramon Sentmartí, a prezentat sectorul agroalimentar al „Cartografie privind consumul și comercializarea produselor agroalimentare locale și locale”, raport realizat de Prodeca cu scopul de a dimensiona valoarea de piață a produselor locale și locale din percepția consumatorilor, distribuitorilor și producători care aderă la eticheta „Vânzări locale”

Conform acestei radiografii a unuia dintre cele mai importante sectoare ale lanțului alimentar din Catalonia, o imensă majoritate 85, 6% dintre respondenți) dintre consumatorii catalani consideră că este important ca produsele pe care le achiziționează să fie alimente locale și aproape jumătate să le acorde prioritate în coșul de cumpărături.

Cartografiere a întrebat și despre cumpărarea și vânzarea canalelor pentru consumatori, distribuție și producători, evidențiind importanța experienței de cumpărături și a contactului direct cu produsul și producătorul: în ciuda faptului că distribuția afirmă că vinde deja online 67% dintre respondenți), nu este o alegere stabilă pentru consumatori și producători (doar unul 67% dintre consumatori susțin că cumpără online și unul % dintre producători vând online).

Deci, există un drum de parcurs, dar perspectivele pentru segmentul de proximitate sunt foarte pozitive și atât consumatorii, distribuitorii cât și producătorii cred că în următorii ani consumul de produse locale și locale va crește

Cum să adaugi valoare din proximitate

Blocul instituțional a făcut loc unor prezentări ale experților în marketing și inovare, care și-au oferit punctele de vedere asupra modului în care oportunitățile care oferă proximitatea. Directorul alimentar Kantar Worldpanel, Joan Riera, a prezentat tendințele de consum și modul în care proximitatea a trecut de la tendință la motorul de achiziție. Mila Valcárcel, director Eatable Adventures, a explicat cum sustenabilitatea și originea pot deveni un element transformator pentru companiile alimentare.

Conferința s-a concentrat și pe experiența distribuției în masă, printr-o masă rotundă moderată de șeful șefului. din zona de cunoștințe de retail și alimentație a AECOC, cu Joan Sabartés, director de operațiuni al Bon Preu, Victor Asensio, director al fresh d ‘ALDI și José Carrasco, șeful Strategiei de produse locale al Carrefour în Catalonia. Cei trei vorbitori au fost de acord în a sublinia importanța pe care o are orașul și apropierea în rafturi de cererea în creștere din partea consumatorilor.

Ultimul bloc al Forumului Alimentar Catalan a fost protagonistul viitorului , cu o primă discuție-interviu cu Antonio Turiel, cercetător științific CSIC, despre provocările sistemului alimentar în contextul actual și importanța trecerii de la volum la valoare. Javier Sirvent, evanghelist tehnologic, a încheiat ziua întrebând publicul care va fi viitorul tehnologic al alimentelor.

O zi de dezbatere și networking

Ziua a servit și ca zi de networking pentru public profesionist care participă cu un prânz de Àpat Catalunya, catering care este servit în acte de reprezentare instituțională sau de afaceri catalană, atât pe plan local, cât și în străinătate, bazate pe produse și gastronomie catalane.

Forumul Alimentar Catalan a a găzduit ceremonia de închidere a proiectului EUREGA, care va prezenta rezultatele acestuia și va discuta despre modul de promovare a unui sistem alimentar european mai durabil prin achiziții publice de

Despre Prodeca

Prodeca este o companie publică de pe lângă Departamentul de Acțiune Climă, Alimentație și Agenda Rurală, al Generalitati de Catalunya, care își propune să promoveze sau produse agroalimentare catalane și sprijin pentru marketingul și internaționalizarea companiilor catalane din sector. Facilitează participarea companiilor catalane la principalele târguri agroalimentare internaționale și naționale, organizează întâlniri cu cumpărătorii și importatorii din sector, oferă programe de sprijin în marketing și inițierea exportului, dezvoltă și implementează strategii de poziționare a produselor și promovare a agroalimentare Catalonia. marca oferă consultanță privind diversificarea și consolidarea comercială în țări terțe, întocmește rapoarte privind piețele și tendințele, dispune de instrumente de autodiagnosticare și analiză a oportunităților în marketing și internaționalizare pentru companiile din sector, inclusiv

Prodeca lucrează în coordonare cu asociații profesionale, entități și agenți implicați în promovarea, marketingul și internaționalizarea agroalimentare și participă la inițiative legate de gastronomia catalană și dieta mediteraneană, cum ar fi instrumente de valorificare și îmbunătățire a poziționării produselor noastre. si companii, in Catalonia si in lume

Sursa: II Catalan Food Forum justifică competitivitatea comercială locală