Ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera, a inaugurat în această după-amiază la CaixaForum Macaya Seria de conferințe „Violența împotriva copiilor și adolescenților”. În cadrul inaugurării, ministrul a remarcat că : „pentru a eradica violența împotriva copiilor și adolescenților este necesar să o scoatem la lumină, trebuie să vorbim despre ea”. În acest sens, Cervera a remarcat că acest ciclu de conferințe „este încă un pas pentru a da vizibilitate flagelului abuzului asupra copiilor și a repercusiunilor emoționale, psihologice și fizice pe care le poate avea asupra copiilor. .copii și adolescenți ”.

Acest ciclu este organizat în comun de către Direcția Generală de Îngrijire a Copilului și Adolescentului (DGAIA) a Direcției Drepturi Sociale și Clubul de Roma. Prima prelegere din serie a fost „Consecințele abuzului asupra copiilor în neurobiologia creierului. Înțelegerea comportamentului copiilor și adolescenților abuzați”, prezentat de directorul general de îngrijire a copiilor și adolescenților, Ester Cabanes, și susținut de medicul psihiatru infantil de la Spitalul Clínic din Barcelona, ​​​​dr. Soledad Romero și Laia Marqués, cercetător specializat. în consecințele psihoneurobiologice ale abuzului asupra copiilor.

În cadrul inaugurarii, consilierul Violant Cervera a explicat că „ copiii sunt principalele victime ale oricărei crize sau conflicte și tocmai în acestea se află momente în care Guvernele și țesutul social trebuie să ne consolideze capacitatea de protecție, demonstrându-i eficacitatea.” În acest sens, Cervera a subliniat că „ avem nevoie de o nouă înfățișare, de o transformare a modelului tradițional de îngrijire a copiilor care să lase în urmă viziunea mai bună a bunăstării și să se concentreze pe mai multă acțiune preventivă și participativă, punând copilul în centrul tuturor politicilor.”

În acest sens, unul dintre proiectele departamentului în vederea îmbunătățirii prevenirii, depistarii și îngrijirii violența sexuală împotriva copiilor și adolescenților este extinderea rețelei Barnahus pe întreg teritoriul, Unitatea Integrată de îngrijire a copiilor și adolescenților care sunt victime ale abuzului sexual. Barnahus pune în centrul atenției copilul victimă a abuzului sexual, iar obiectivele sale principale sunt gruparea în același spațiu a tuturor resurselor implicate într-un caz de abuz sexual asupra copilului pentru a reduce evaluările și interviurile grație coordonării. a echipelor multidisciplinare și astfel să se evite revictimizarea copiilor și adolescenților. Violant Cervera a declarat că: „ de la deschiderea Barnahus din Tarragona, detectarea cazurilor de abuz sexual la copii și adolescenți în Camp de Tarragona s-a triplat în comparație cu media catalană datorită muncii de prevenire și depistare. a situațiilor de abuz, precum și a perspectivei multidisciplinare și interdepartamentale cu care lucrează echipa unității integrate de îngrijire a copiilor și adolescenților victime ale abuzurilor sexuale a Direcției Drepturi Sociale ”. Un alt proiect al departamentului de transformare a modelului tradițional de îngrijire a copilului prin plasarea copilului în centrul tuturor politicilor este noul instrument de evaluare a sistemului de protecție a copilului și adolescentului , care, potrivit ministrului , este o inițiativă de pionierat în stat și una dintre puținele experiențe la nivel internațional, care se adresează copiilor și adolescenților înșiși îngrijiți în sistem și profesioniștii care se ocupă de asta pentru a obține informații de primă mână ”. Scopul acestui instrument de evaluare, care este lansat anul acesta, este de a oferi informații actualizate și relevante despre modul în care copiii și adolescenții sunt îngrijiți, cum trăiesc și cum sunt îngrijiți. Cervera a explicat că „ aceasta este o adevărată schimbare de paradigmă: punem copilul în centrul politicii, ascultându-l și garantându-i dreptul de a avea o opinie cu privire la tot ceea ce îl afectează și de a ține cont de opiniile lor. . În acest fel, de acum înainte, deciziile pe care le luăm ca Direcție și care afectează viața copiilor aflați sub tutelă, vor ține cont de opiniile, aprecierile și reflecțiile acestora, tot pe baza probelor.”

La conferință au participat și secretarul pentru Copii, Adolescenți și Tineret, Alexis Serra; directorul general al Institutului Catalan de Adopție și Adopție (ICAA), Carles Segura, și directorul teritorial al Drepturilor Sociale din Tarragona, Daniel Sagalà.

Sursa: