#Spania – Vicepreședintele secund al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, la semnarea acordului cu secretarii generali ai CCOO și UGT.

Distribuie pe Vicepreședintele secund al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a semnat cu secretarii generali ai CCOO, Unai Sordo, și ai UGT, Pepe Álvarez, „Acordul pentru îmbunătățirea protecției ajutorului pentru șomaj”.

Acest acord va contribui la îndeplinirea definitivă a angajamentelor dobândite în Componenta 23 a Ministerului Muncii și Economiei Sociale, a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență.

Lucrătorii care beneficiază de noul model al nivelului de asistență pentru șomaj se vor bucura de un acces mai simplu, se vor bucura de o protecție mai bună și vor putea face subvențiile și prestațiile de șomaj compatibile cu ocuparea forței de muncă. În general, regula va intra în vigoare în noiembrie 2024.

Protecție îmbunătățităÎn noul acord, luna de așteptare este eliminată pentru a însoți mai eficient trecerea la subvenții, fără lacune de acoperire, într-un moment delicat al vieții profesionale a lucrătorilor.

De asemenea, aceștia vor putea accesa subvenții colective cărora anterior le lipsea această acoperire, cum ar fi persoanele sub 45 de ani fără responsabilități familiale sau lucrătorii agricoli temporari.

Pe de altă parte, femeile în vârstă de peste 16 ani care sunt victime ale violenței de gen vor putea accesa subvenția specifică nou creată, cu aceleași sume ca și cea obișnuită.

Detaliile acordului și compatibilitatea cu angajareaBeneficiarii nivelului de ajutor pentru șomaj pot primi următoarele sume:

Primele 6 luni: 95% IPREM 6 luni (570 euro conform referinței curente)Următoarele 6 luni: 90% IPREM (540 euro)Restul perioadei: 80% IPREM (480 euro)În sfârșit, așa-numitul complement de sprijin pentru ocuparea forței de muncă va permite compatibilitatea atât a indemnizației de șomaj, cât și a prestației obișnuite. Acesta poate fi prelungit pentru o perioadă de 180 de zile după epuizarea unui an de subvenție.

Mai multe informatii Acord pentru îmbunătățirea protecției ajutorului pentru șomaj (PDF) Plan de recuperare, transformare și reziliență Mai multe stiri Guvernul stabilește un portofoliu cuprinzător și comun de servicii pentru șomeri… Yolanda Diaz: „Schimbăm economia țării noastre de pe piața muncii” Etichete: Angajare SIDA Plan de recuperare, transformare și reziliență Violența de gen Sursa: Guvernul Spaniei – „Acordul pentru îmbunătățirea protecției asistenței pentru șomaj” simplifică și extinde accesul la prestații