#Madrid –

Prezentat de Centrul de Sănătate Miguel de Cervantes din Alcalá de Henares

„Programul de educație pentru sănătate în fizioterapie cu o abordare biopsihosocială a durerii musculo-scheletale cronice” al Centrului de sănătate Miguel de Cervantes din Alcalá de Henares a obținut locul al doilea la categoria Asistență primară la premiile celei de-a VIII-a Conferințe a Comitetelor de îngrijire a durerii Serviciul de Sănătate din Madrid, desfășurat recent la Spitalul Universitar La Princesa. Inițiativa a fost prezentată de kinetoterapeutul acestei unități de Asistență Primară, Milagros Pérez Muñoz, și propune o abordare completă a acestei patologii.

Acest program, conceput de kinetoterapeut, contemplă factorii fizici și psihosociali ai durerii musculo-scheletice cronice printr-o intervenție care include tehnici de restructurare cognitivă (educația durerii), tehnici fizice (exerciții terapeutice și recreative) și antrenament în managementul durerii atenție, emoții și suferință. . În ultimă instanță, obiectivul său este de a însoți persoana pentru a realiza o schimbare la nivel cognitiv, emoțional, comportamental și fizic în fața durerii.

Intervenția constă în opt ședințe, pe lângă un interviu motivațional individual care permite accesul la contextul personal și social al pacientului în raport cu propriul proces.

Alături de Milagros Pérez, la această experiență au participat și Alicia Herrero de Dios, directorul Centrului de Sănătate San Miguel de Cervantes, și Yolanda Pérez Martín, kinetoterapeut și profesor la Universitatea din Alcalá de Henares.

Acest Centru de Sănătate este integrat în Direcția de Asistență Orientală a Managementul asistenței medicale primare.

Sursa: Comunitatea Madrid – A distins un proiect de fizioterapie comunitară de îngrijire primară la Conferința Comitetelor de îngrijire a durerii SERMAS