Comunitatea Madrid a negat astăzi că investițiile pentru regiune au crescut cu actualul guvern al Spaniei, așa cum a dezvăluit public săptămâna aceasta executivul central printr-un document oficial . Astfel, în 2018 acestea reprezintă pentru Madrid doar 8,9% din bugetele de stat teritorializate față de 06, 3% din 2019.

Această reducere a investițiilor pentru Comunitatea Madrid, în plus, nu a fost generalizată, având în vedere că alte Comunități Autonome au primit finanțare mai mare, în ciuda faptului că au un PIB mai mic decât Madrid. Acest lucru a fost denunțat de ministrul Economiei, Finanțelor și Ocupării Forței de Muncă, Javier Fernández-Lasquetty, astăzi de la Poșta Regală, după ședința Consiliului Guvernatorilor.

În acest sens, consilierul a subliniat că în ultimele conturi de stat aprobate de guvernul central anterior, contribuțiile reale avute în vedere pentru Madrid au fost de 1.15 milioane, care a fost un 15 .3% din total. „Cu toate acestea, în 2018 ni se atribuie 1.2009 milioane, care nici măcar nu ajunge la 9%. Prin urmare, este o minciună că finanțarea a crescut de când guvernează Pedro Sánchez”, a condamnat el.

Unul dintre cele mai mari exemple ale „abandonării Guvernului cu Madrid”, potrivit lui Fernandez-Lasquetty a subliniat, este Planul de navetiști de stat 2018-2025, a cărui execuție efectivă este necunoscută, deoarece Comisia nu a mai fost convocată de la 2019 Urmărire care evaluează, printre alte aspecte, atât rezultatele obținute, cât și noile acțiuni de întreprins. Comunitatea Madrid a solicitat în repetate rânduri convocarea urgentă a acestui organism.

În plus, șeful Economie, Finanțe și Ocuparea Forței de Muncă a subliniat că contribuția statului la Consorțiul Regional de Transporturi este inghetat de 6 ani -610- si reprezinta abia 8,3% din costul total al transportului public. De asemenea, a făcut aluzie la datele referitoare la locuințe, în special la Voucherul Tineretului, din moment ce furnizarea de 70 milioane pe care guvernul Spaniei le apără în documentul său reprezintă suma 2022 și 2025, „și numai până în prezent 15 milioane”.

„Pentru a obține o cifră foarte mare, ceea ce fac ei este să amestece investiții cu transferuri obișnuite care nu au nicio legătură cu presupusul angajament al Guvernului. a Spaniei către Madrid”, a dezvăluit acesta.

Concret, a prezentat câteva exemple precum sumele alocate drumurilor, către ENAIRE pentru acțiuni în aeroport, sau către Ministerul Culturii , întrucât corespund competențelor exclusive ale statului (autostrăzile de stat, aeroportul Barajas și Muzeul Prado).

„Ceea ce nu spune documentul este că Executivul central face nu investi nici un cent în infrastructuri culturale gestionate regional, în timp ce noi contribuim în fiecare an 15.000 euro din bugetele regionale pentru Muzeul Prado, Muzeul Thyssen Bornemisza și Muzeul Reina Sofia ”, a remarcat el.

Transferuri din sistemul regional de finanțare

De asemenea, consilierul a reamintit că transferurile primite de către Comunitățile Autonome prin Sistemul de Finanțare Autonomă, cum ar fi acele livrări în cont sau decontare, răspunde la un mecanism de distribuție aprobat în 2009 și care se aplică în mod egal tuturor regiunilor. „Nu are nimic de-a face cu guvernul Spaniei, ci mai degrabă cu o politică fiscală de taxe scăzute care generează bogăție și lasă un impact pozitiv asupra colectării”.

La fel se întâmplă și cu fondurile europene, a căror alocare pentru Madrid apare și ca o creștere a finanțării. „Criteriile au fost alese de stat, iar regiunea Madrid nu este cea mai beneficiată, deși este motorul economic național. De fapt, noi suntem cei care primim cel mai puțin pe locuitor”, a denunțat acesta.

În cele din urmă, a concluzionat că „este o obrăznicie să atribui aceste transferuri sau compensația pentru plată. a TVA-ului pe luna decembrie 2017 pe care îl vor primi toate autonomiile”.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2023 Comunitatea Madrid neagă faptul că guvernul Spaniei a sporit investițiile în regiune 2025