Ministrul Culturii, Natàlia Garriga; directorul Instituției de Literatură Catalană (ILC), Izaskun Arretxe; directorul general al Educației Incluzive și Limbi străine al Departamentului Educației, Susana Naranjo, și șefa departamentului Planului Național de Carte și Lectură, Montse Ayats, au prezentat astăzi la ILC propunerea tehnică pentru acest nou plan de promovare a lecturii. Aceasta este o inițiativă susținută pe scară largă de sector, pe care Instituția de Literatură Catalană a considerat-o necesar să o revizuiască și să o extindă, astfel încât să facă parte din ea și profesioniștii, instituțiile și asociațiile legate de lectură.

Ministrul Garriga a subliniat că obiectivul principal al Planului este „încurajarea obiceiurilor de lectură și creșterea ratelor de lectură”. Garriga a explicat, de asemenea, că Departamentele de Cultură și Educație termină lucrările la metodologia Planului, conduse de Instituția de Literatură Catalană, și a spus că prezentarea proiectului complet va fi 14 în iulie, la ședința Consiliului Național de Lectură: „Vor fi membrii acestui consiliu, prezidat de consilierul Cambray și de mine, și cu aproximativ cincizeci de oameni reprezentați din administrație și sectorul, care va demara Planul.”

Planul Național de Carte și Lectură, coordonat de ILC, este rezultatul Acordului de Guvern al din iulie 2020 cu care Guvernul Generalitati a comis în Departamentul Culturii, în coordonare cu Departamentul Educaţiei, elaborarea Planului. Ca noutate, acel acord strategic, transversal și comun prevedea crearea Consiliului Național al Lecturii ca organ consultativ colegial care va asigura ca Planul să devină participativ, deschis profesioniștilor, instituțiilor și asociațiilor din domeniul cărții și lecturii. Consiliul urma să participe la elaborarea Planului și, de asemenea, să monitorizeze întregul proces, să încurajeze comunicarea și cooperarea între diferiții agenți implicați și să propună inițiative concrete pentru implementarea Planului.

În ședința de Guvern din 1 martie , se modifică Acordul anterior și se adaugă diferite noutăți, dintre care stabilirea unei noi metodologii de lucru, o nouă perioadă de 12 luni de la lansare, crearea unui Program de caracter care să asigure respectarea obiectivelor stabilite de Guvern, precum și numirea unei persoane. responsabil de departamentul Planului național pentru carte și lectură din Catalonia cu dependență funcțională de ILC. La începutul lunii mai s-a anunțat că responsabilul cu această sarcină și impulsul Planului este Montse Ayats.

„De la Departamentul Educației dorim să ne exprimăm satisfacția de a participa la elaborarea Planului național al cărții și lecturii”, a afirmat directorul general Susanna Naranjo; „În acest sens, de câțiva ani, Departamentul de Educație are ca obiectiv strategic îmbunătățirea succesului școlar al tuturor elevilor și una dintre modalitățile de a realiza acest lucru este prin promovarea lecturii sistematice în toate domeniile și disciplinele curriculumului. pe parcursul școlii de bază pentru creșterea competenței comunicative și lingvistice, precum și dezvoltarea deprinderii de citire a copiilor și tinerilor.” În sfârșit, directorul general a mai subliniat că „avem foarte clar că competența de citire este baza multor învățări și o cerință pentru participarea cu succes în multe domenii ale vieții adulte.”

Obiectivele sunt realizate cu implicarea sectorului

Dincolo de Consiliul Național de Lectură, Planul prevede un Grup de Motoare pe care se sprijină conducerea tehnică a noului Plan. Acest grup este format din reprezentanți ai Direcțiilor de Cultură și Educație și reprezentanți din ambele sectoare, care vor fi validate în luna iulie 106 la Consiliul Național. . Sarcina acestuia va fi să definească liniile principale de lucru, domeniile și calendarul și să desemneze cine face parte din grupurile de lucru; acestea din urmă reprezintă o altă noutate a Planului, care garantează că dezbaterea asupra diferitelor dimensiuni ale cărții și lecturii va fi abordată cu participarea tuturor agenților implicați.

Lucrarea de fond este că vor desfășoară aceste grupuri de lucru care vor reflecta asupra principalelor probleme ale promovării lecturii și vor face propuneri de soluții. Întregul proces va presupune așadar un diagnostic, o reflecție aprofundată și concluzii care vor fi reflectate într-un document care va stabili prioritățile acțiunii publice și private în consultare cu sectorul în ansamblu și unde vor fi planificate acțiuni.

Cu implicarea sectorului, voința Instituției de Literatură Catalană este de a realiza, după un an, „Un document de diagnostic și propuneri prioritizate, programate, bugetate și cu indicatori de monitorizare și evaluare,” a spus directorul său, Izaskun Arretxe, care a detaliat, de asemenea, că planul este propus cu un interval de timp dublu: pe de o parte, orizontul 2030, care este ceea ce marchează Acordul de Guvern. și ne permite să avem o viziune pe termen lung, pentru că provocarea este suficient de importantă pentru a trebui să ridicăm viziunea pe termen lung ”; iar pe de altă parte, orizontul 2025, pentru care se vor aplica programe și măsuri specifice.

Noi citeste!

Obiectivul principal al Planului Național de Carte și Lectură este de a crește rata de citire și de a încuraja obiceiul de a citi, cu provocarea suplimentară de a făcând acest lucru preeminent în domeniul cărților și lecturii în catalană. În acest sens, Ayats a explicat că „una dintre provocările de a crește obiceiurile de lectură și ratele de lectură este crearea de rețele. Orientările și sarcina Guvernului sunt clare, iar treaba noastră este să lucrăm pentru a realiza acest lucru și să facem ca indicele pe care îl avem astăzi să crească și să indice indicii unor țări precum Danemarca, Regatul Unit sau multe altele care sunt peste cifra noastră”. Din acest motiv, motto-ul ales pentru această nouă etapă, care acum începe, este „Llegim!”, O exclamație și slogan plural care subliniază dorința de a face lectura și încurajarea lecturii și a face asta în catalană. Autorul posterului este designerul grafic și ilustratorul Joan Manel Pérez.întregul sector, are un buget de 106.2020 euro .

Sursa: Guvernul intenționează să încurajeze obișnuința lecturii printr-un nou Plan Național de Carte și Lectură la care sectorul a participat larg