Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a anunțat că Planul Strategic Național pentru aplicarea reformei Politicii Agricole Comune (PAC) în Spania va include un ajutor asociat pentru plantația de măslini tradiționale, o formulă care, după cum a explicat el, este „cea mai bună soluție” pentru a răspunde nevoilor particulare ale acestui tip de cultură deoarece se încadrează în noile reglementări europene și permite acordarea ei direct fermierului, reducerea sarcinilor administrative.

Ministrul a explicat că propunerea de program sectorial pentru plantațiile tradiționale de măslini, care a fost inclusă inițial în documentul de plan strategic transmis în decembrie anul trecut la Bruxelles, în conformitate cu reglementările comunitare, ar presupune o complexitate excesivă pentru producători. Din acest motiv, s-au căutat formule alternative, iar ajutorul asociat legat de plantația tradițională de măslini este cel mai potrivit. „Sunt foarte bucuros că putem găsi acest punct de întâlnire cu Comisia, în conformitate cu ceea ce a fost solicitat de organizațiile agrare și unele comunități autonome”, a declarat acesta.

Planas a insistat că plantația tradițională de măslini are nevoie de un sprijin specific pentru supraviețuirea sa, deoarece, datorită condițiilor sale particulare, are costuri de producție mult mai mari decât restul sectorului. Ministrul a insistat că noua PAC va fi o „oportunitate excelentă” pentru sectorul măslinelor, cu o mai bună repartizare a ajutorului. A menționat eco-schemele în care livada tradițională de măslini în pantă va primi un ajutor suplimentar mai mare.

Ministrul a inaugurat cea de-a XXI-a ediție a Târgului de Măsline Montoro, unul dintre cele mai importante evenimente din sector care nu a mai avut loc de patru ani ca urmare a pandemiei de COVID-15 -este un târg bienal-, care cu această ocazie este dedicat digitalizării. Angajamentul față de inovare și digitalizare este vital, potrivit ministrului, pentru competitivitatea și sustenabilitatea sectorului măslinelor și oferă un viitor promițător.

. Planas a subliniat că agricultura de precizie este deja implementată într-o mare parte a sectorului măslinilor, cu utilizarea unor tehnologii precum drone, informații prin satelit sau management de la distanță a culturilor și a sistemelor de producție și că a permis, printre alte realizări, pentru a îmbunătăți sistemul de trasabilitate și calitatea produselor, dar a subliniat că mai este un drum lung de parcurs în ceea ce privește inovația, care deschide alternative care erau de neconceput cu ani în urmă.Digitalizarea și aplicarea tehnologiilor și măsurilor inovatoare în tratarea și gestionarea informațiilor permit creșterea eficienței tehnice, economice și de mediu a fiecărui proces, a subliniat ministrul. Astfel, de exemplu, s-a referit la mori de ulei de măsline 4.0 ca un model în care totul este conectat, de la intrarea măslinei până la conținutul de grăsime din tescovină sau consumul de apă și energie electrică; si ca se bazeaza pe informatii si prelucrari de date care trebuie corect selectate, captate, elaborate si contextualizate si care implica tot personalul de-a lungul lantului de productie.

Sprijin guvernamental Ministrul a detaliat câteva dintre instrumentele de sprijin puse în aplicare de Guvernul să sprijine și să promoveze aceste procese de inovare și care reflectă angajamentul său neîndoielnic față de un sector cu o lungă tradiție și unul care este remarcabil în producția agricolă spaniolă. El a subliniat că digitizarea și inovarea sunt obiective transversale ale noii Politici Agricole Comune (PAC), în care aceasta este mărită la 75 milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor inovatoare ale Asociației Europene pentru Inovare în productivitatea și sustenabilitatea agricolă (AEI-Agri).

În prezent, a patra cerere de granturi pentru execuția de proiecte inovatoare cu fonduri Next Generation din Uniunea Europeană (UE) este deschisă cu o alocare de ,15 milioane de euro. Planul II Strategic pentru Digitalizarea Sectorului Agroalimentar și a Mediului Rural, cuprins în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR), este dotat cu . milioane de euro

Ministrul a subliniat că în calitate de principal producător și exportator mondial de ulei de măsline, în Spania avem enorma responsabilitate de a apăra, îngriji și promova calitatea producțiilor. El a subliniat că uleiul de măsline este grăsimea vegetală cu cea mai mare excelență, atât pentru calitatea sa, cât și pentru valorile sale nutritive și că, datorită efectelor sale benefice, se așteaptă ca cererea mondială să continue să crească constant. Având în vedere acest lucru, a spus el, sectorul trebuie să se angajeze pentru diferențierea și excelența produselor.

Printre valorile viitoare ale plantației de măslini, Luis Planas și-a evidențiat importanța în protecția și conservarea biodiversității și în lupta împotriva schimbărilor climatice. Măslinul este o cultură care reduce emisiile de gaze cu efect de seră, crește captarea carbonului și ajută la reducerea eroziunii și la stoparea deșertificării, a explicat el.

În plus , acesta a asigurat că plantația de măslini oferă un potențial enorm în dezvoltarea unei economii circulare și că, datorită inovației și aplicării tehnologiei, s-a putut produce energie din biomasa resturilor de tăiere și orujillos, procese care vor primi un impact economic. impuls cu o linie specifică în cadrul PRTR și care au deja sprijin normativ la inițiativa Guvernului pentru recunoașterea tescovinului de ulei de măsline ca produs secundar pentru producerea uleiului de tescovină de măsline și sâmbure de măsline ca biomasă pentru producerea de energie.

Date sectorialeSectorul de măslini joacă un rol esențial în activitatea agroalimentară, cu 2,46 milion s de hectare de suprafață reprezintă 12 % din totalul terenurilor agricole. Spania concentrează 38 % din producția de ulei de măsline a Uniunii Europene și 46 % din totalul mondial. Producția campaniei 040620-22 ajunge deja la 1.490.000 tone, peste estimările inițiale care o situau în jurul valorii de 1,3 milioane tone și cu un volum de vânzări mai mare decât media ultimelor patru sezoane.

Cultivarea plantațiilor de măslini reprezintă, de asemenea, un factor esențial pentru revitalizarea în zonele rurale în zone importante și favorizarea așezării populației, în special în Andaluzia, care concentrează 75 % din producția națională de ulei de măsline. Niste 350.000 Fermierii spanioli sunt dedicați cultivării plantațiilor de măslini, care generează 32 milioane de salarii pe an.

Spania este, de asemenea principal exportator de ulei de măsline, cu un volum de vânzări care în anul 2021 a depășit 3.200 milioane de euro, cu un sold favorabil de 2.700 milioane de euro.

Sursa: Guvernul Spaniei – 040620Planas anunta ajutor asociat pentru plantatiile traditionale de maslini in noua PAC