Departamentul Educației inițiază școlarizarea gratuită pentru familiile din Grădinița 2 (I2) pentru anul școlar următor 2022 – 2023. O măsură rezultată dintr-un acord între Departamentul Educației și entitățile municipale. „ Semnăm un acord istoric cu lumea locală pentru finanțarea Infantil 2 ”, a anunțat astăzi ministrul Educației, Josep Gonzàlez-Cambray, într-o conferință de presă, însoțit de președinte. a Federației Municipiilor din Catalonia, Olga Arnau, și vicepreședintele Asociației Municipiilor Catalane, Mercè Bosch. Se urmărește să beneficieze în principal elevii, dar înseamnă și îmbunătățiri pentru sistemul de învățământ și familii, și permite combaterea depopulării rurale.

Va începe procesul de școlarizare gratuită.școlarizarea de la 0 la 3 ani în centre aflate în proprietate publică deja în anul 2022. În această primă etapă, acoperirea va fi acordată la I2, în timp ce într-o a doua fază, de la 2023, acoperirea va fi extinsă la I1 și l ‘I0. Scopul este de a încorpora învățământul universitar în învățământul gratuit și, după cum a declarat ministrul, „ Guvernul Cataloniei se angajează să consolideze finanțarea acestui cost al școlii în bugetele viitoare ale anilor și să-l extindă peste anii următori astfel încât să atingem obiectivul final de a finaliza studiile 0 – susținut cu fonduri publice și gratuit pt. şcolarizare ”

Șeful Învățămîntului a apreciat pozitiv acordul cu entitățile municipale: „ H a colaborat cu mine, în cadrul Comisiei mixte, pentru a oferi un serviciu educațional cu șanse mai egale într-o etapă care nu este obligatorie sau universală, dar pe care Guvernul îl consideră de importanță vitală pentru dezvoltarea copilului. fără bariere economice ”.

În acest fel, dorim să realizăm școlarizarea gratuită pentru familiile din învățământul primar, și va însemna o schimbare de model în finanțarea școlilor publice și private care oferă această etapă educațională. Gonzàlez-Cambray a remarcat că „ pentru curs 2022 – 22 facem un pas mai departe, un pas care nu s-a mai făcut până acum, un acord de țară: Departamentul Educației va continua să finanțeze ceea ce a finanțat până acum și, în plus, își va asuma contribuția. pe care familiile le-au făcut anul acesta 2021 – 22 pentru școlarizarea locurilor publice existente ”.

Educația va investi un total de 23 milioane de euro pe an școlar. În funcție de tipul centrului, costul locului pe copil va avea diferite analize:

Creșe municipale: În prezent, costul este împărțit în trei moduri de finanțare de 1. 600 euro fiecare în părți egale pentru familii, corporații locale în calitate de titulari și Departamentul Educației. Cu noua propunere, Educația va finanța cu 1 600 în plus pentru fiecare loc, presupunând cât plătesc familiile, astfel încât acestea să se poată bucura de complet gratuit. . Administrația locală, la rândul său, își va menține co-responsabilitatea în finanțare. Școlile de grădiniță ale Departamentului Educației: Departamentul își asumă toate costul școlarizării. Creșe private: Departamentul va subvenționa cu 600 euro per copil/curs. În plus, în cazul acelor familii aflate în situație de vulnerabilitate, Educația va subvenționa cu 800 euro suplimentari, presupunând deci 1. 600 euro per student. În prezent, doar centrele de inițiativă socială primesc un grant de 600 euro per student Vicepreședintele Asociației Catalane a Municipiilor, Mercè Bosch, a declarat că „ sărbătorim acordul. Gratuit pentru familii facilitează accesul și deschide calea pentru aderarea la ciclu în următorii ani. De ani de zile, municipalitățile s-au angajat în grădinițele municipale și sărbătorim întărirea finanțării familiilor și prețuim eforturile Departamentului și organismelor locale pentru a ajunge la un consens ”. La rândul ei, președintele Federației Municipiilor din Catalonia, Olga Arnau, a subliniat că „ este o veste foarte bună. Din lumea municipalistă vedem cu ochi buni măsura pentru că dă un punct de plecare pentru a continua să lucrăm spre universalitatea acestui ciclu educațional. Catalonia este din nou un pionier și vom fi primii din stat care implementează această măsură ”.

Sursa: