Plenul extraordinar al Consiliului Interteritorial al Sistemul de Sănătate (CISNS) susține măsura de eliminare a folosirii obligatorii a măștilor în aer liber și recomandă utilizarea acestora atunci când apar aglomerații.

Plenul extraordinar al Consiliului Interteritorial al Sistemul Național de Sănătate (CISNS) a aprobat în ședința de această dimineață majorarea limitelor de capacitate pentru competițiile sportive ale Ligii Naționale Profesioniste de Fotbal și ale Ligii Asociației Cluburilor de Baschet (ACB), precum și a altor evenimente sportive de masă.

În acest fel, se trece de la o capacitate maximă de până la 50% până la 85% pentru evenimente în locuri deschise și capacitatea maximă de până la 33% pentru evenimentele în locuri închise devine 75%, respectând m Măsuri de protecție non-farmacologice împotriva COVID-19.

Pe de altă parte, ședința plenară a CISNS a aprobat modularea folosirii măștilor în spațiile exterioare. Ministrul Darias va duce mâine Consiliului de Miniștri Decretul Regal prin care măștile în spațiile exterioare nu vor mai fi obligatorii, lucru care va intra în vigoare joia viitoare după publicarea măsurii în Monitorul Oficial de Stat. În plus, CISNS a aprobat recomandarea utilizării acestuia atunci când apar aglomerații.

Avansuri în Comisia EuropeanăÎn sesiunea de această dimineață, ministrul Sănătății a împărtășit cu CISNS progresul important realizat de Spania în materie de reglementare privind Certificatul digital COVID în cadrul Comisiei Europene .

În acest sens, trebuie menționat că a fost publicată o propunere de modificare a Regulamentului (UE) 2021/953 cu scopul, printre altele, ca în Certificatele UE digitale COVID (CCD) poate fi eliberat persoanelor care participă la studiile clinice ale vaccinurilor COVID-19 (cum este cazul vaccinului spaniol Hipra) și că certificatele menționate pot fi acceptate de alte state membre pentru a nu aplica restricții la libera circulație.

În această linie, Ministerul Sănătății a a ridicat e misiunea CCD-UE-urilor de recuperare bazată pe teste antigene și nu numai pe teste PCR ca până acum. Aceste progrese trebuie să urmeze cursul lor normativ pentru a fi consolidate.

Sursa: Guvernul Spaniei – CISNS aprobă ridicarea limitelor de capacitate la evenimentele sportive până la 85% în spații deschise și până la 50% în spații închise