Ministerul Sănătății a activat o nouă secțiune în web prin care furnizează informații detaliate despre consumul de medicamente finanțate de sistemul public de sănătate, care au fost prescrise de profesioniștii Sistemului Național de Sănătate și eliberate în farmacii.

Aceste informații sunt prezentate diferențiat în funcție de primele 4 niveluri ale clasificării anatomo-terapeutice-chimice (ATC) a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un sistem de codificare a medicamentelor, în funcție de efectul său farmacologic, de indicațiile medicamentelor terapeutice și ale acestora. structura chimica.

Astfel, puteti consulta consumul anual de medicamente in Spania din 33, în funcție de faptul că aparțin grupului anatomic (ATC 1), subgrupului terapeutic (ATC 2), subgrupului farmacologic (ATC 3) sau subgrup chimic (ATC 4).

Concret, se furnizează informații despre numărul total de recipiente pe tip de medicament, procentul pe care acesta îl reprezintă față de totalul a subgrupului lor și o comparație cu anul imediat anterior. De asemenea, sunt detaliate numărul de doze pe locuitor pe zi (DHD), suma la prețul de vânzare cu amănuntul (PVPIVA) și o comparație cu anul imediat anterior.

Numărul de recipiente se extrage din suma recipientelor facturate de medicamente corespunzătoare unui ATC, obținută din informațiile dosarelor de facturare rețete medicale SNS.

Pe de altă parte, DHD este numărul de doze zilnice definite de 1.000 locuitori și zi. Acest parametru oferă estimarea câte persoane din 1.0 primesc un DDD pe zi, pe baza Registrului Municipal anual publicat de Institutul Național de Statistică (INE).

În sfârșit, PVPIVA suma, exprimată în euro, corespunde sumei sumei la prețul de vânzare cu amănuntul la care au fost facturate medicamentele corespunzătoare acelui ATC, obținută din informațiile din fișele de facturare a rețetelor medicale ale Sistemului Național de Sănătate (SNS).

Măsura, agreată de Comisia Permanentă pentru Farmacie, vine să implementeze transparența privind consumul și cheltuielile publice cu medicamente în Spania.

Informațiile disponibile provin din dosarele de facturare a rețetelor medicale furnizate lunar de organele competente pentru furnizarea de produse farmaceutice din comunitățile autonome, Institutul de Management în Sănătate (INGESA) și Mutua autoritatea administrativă (MUFACE, MUGEJU și ISFAS) către Ministerul Sănătății.

Aceste informații, în baza competențelor stabilite, sunt gestionate în mod agregat de către Direcția Generală Portofoliul Comun de Servicii al SNS și Farmacie a Ministerului Sănătății.

Dosarele de prescripție medicală se încarcă direct într-o aplicație informatică. al Ministerului Sănătății. Sănătate și se intersectează cu informațiile Nomenclatorului oficial al prestației farmaceutice a SNS, având ca obiect de aplicare medicamentele sunt finanțate de SNS și deci pot fi eliberate prin prescripție medicală în sarcina SNS.

Mai multe informații Consumul de medicamente în rețete medicale eliberate în farmaciile din sarcina Sistemului Național de Sănătate Sursa: Guvernul Spaniei – 070222 Health publică informații detaliate despre consumul de medicamente finanțate de sistemul public de sănătate din Spania 070222